Kontakt

blog kulinarny

Zupa tajska

Jeśli lubicie tajską kuchnię, zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem podbije Wasze serca : ) Mocno aromatyczna i pikantna, a przy tym bardzo prosta i szybka do przygotowania. Mój Mąż już został jej fanem nr 1, więc na pewno na stałe zagości w naszej kuchni : ) Polecam!!!


Tajska zupa przepis


Składniki (dla 3-4 osób):

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 szalotki lub 1 mała czerwona cebula
  • 1 niepełna, płaska łyżka oleju kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ciętej trawy cytrynowej
  • 2 liście kaffiru
  • 4 szklanki wody
  • 200 ml mleczka kokosowego (z puszki o wysokiej zawartości miąższu kokosowego)
  • 200 g makaronu ryżowego
  • świeża kolendra do podania

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. Dodać kurczaka pokrojonego w paski oraz pastę curry. Wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w paski oraz chili pokrojone w plasterki, pozbawione pestek. Przesmażyć i po ok. 2 minutach dodać sos sojowy, sos rybny, imbir, trawę cytrynową, pokruszone liście limonki kaffir, wodę i rozmieszane mleczko kokosowe. Gotować na średnim ogniu kilkanaście minut, do miękkości kurczaka. Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podawać z gotową zupą, dekorując kolendrą.

Smacznego!


Zupa tajska przepis

 

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 stycznia, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania obiadowe, Kurczak, Zdrowa żywność, Zupy

22 komentarzy

  1. Ona88

    Bardzo lubię takie zupki na pewno zrobię 🙂

  2. Lila

    Wygląda jak milion dolarów 😀 Braknie mi tego kafiru ale jak tylko go dorwę to robię 🙂

    1. Marta

      Super, gorąco polecam 🙂

  3. Ania

    Jeszcze nigdy nie robiłam, Twoja wygląda jak z tajskiej knajpy pycha !

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  4. Isia

    Mniam ale to musi smakować 🙂

    1. Marta

      Tego smaku nie da się opisać, trzeba spróbować 😀

  5. Dusia

    A mnie to zawsze ciekawi jak u Ciebie się przeplatają te fit przepisy z tymi pysznymi ale lekko kalorycznymi <3

    1. Marta

      To nie jest zamierzone 😉 Balans i równowaga to podstawa, lubię po prostu smaczne rzeczy i byłoby super, gdyby zawsze były one fit, ale niestety te mało zdrowe też dobrze smakują 😉

  6. Majka

    Bajka 😍 Gdzie kupujesz świeżą trawę cytrynową i kafir? Póki co w szafce trawa sproszkowana a kafir nieznany. Te wschodnie klimaty zaczęły się u mnie dzięki Twojemu blogowi i oczywiście miłość od pierwszego kęsa ☺️ Więc jestem pewna, że to danie to perełka!

    1. Marta

      Kupiłam w Tesco, jest w moim taka półka smaki “Azji” i są tam różne perełki. Wydaje mi się, że w większych marketach są one coraz popularniejsze, powinny też być w Piotrze i Pawle 🙂 Trawę cytrynową mam właściwie liofilizowaną (całe łodygi) więc może mamy to samo? A liście kaffiru to liście limonki, bardzo aromatyczne, fajnie będą pasować do różnych dań 🙂

  7. Olive

    Megaaa ostra i megaaa dobra 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  8. Cieszymy się że nasza zupka smakowała 🙂

    1. Marta

      Przepyszna! 🙂

  9. Nora

    Wyszła pysznie polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Karusia

    Pychotka 🙂 Małżon bardzo bardzo zadowolony bo kocha tajskie smaki 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  11. Marta

    Martuś, czym można zastąpić czerwoną paprykę w tym przepisie?

    1. Marta

      Jeśli masz dostęp to może być również żółta lub zielona papryka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 − 6 =


Top