Jabłecznik po włosku

Jabłecznik po włosku to prosty przepis, na udane ciasto, które obowiązkowo musicie powtórzyć w swoim domu. Niezwykle aromatyczny, pachnący wanilią i cytryną przenosi nas do pachnących latem, włoskich regionów. Chrupiąca skórka i spora ilość miękkich jabłek to zdecydowanie klucz do sukcesu : ) Polecam!!


jabłecznik po włosku

Składniki (tortownica 26 cm) :

  • 1 kg jabłek
  • 1 duża cytryna
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 160 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 ml mleka
  • 150 g roztopionego masła

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie półksiężyce. Zetrzeć skórkę z cytryny, sokiem skropić pokrojone jabłka. Jajka ubić mikserem z cukrem, ziarenkami wanilii, skórką z cytryny i solą na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na małe, i na zmianę dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Dodać roztopione masło, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać jabłka, delikatnie wymieszać szpatułką i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (również brzegi). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po ok. 40 minutach, można górę przykryć folią aluminiową, jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni. Po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku na 15 minut. Potem uchylić drzwiczki i wystudzić, choć na ciepło smakuje równie dobrze ; )

Smacznego!

Jabłecznik przepis

Jabłecznik


Włoski jabłecznik

Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami”

Komentarzy: 22

  1. Jowita
    17 stycznia 2018 / 15:45

    Fajny, takiego nie próbowałam 🙂 od lat robię Pani szarlotkę w formie tarty i mąż nie chce nic innego jeśli chodzi o szarlotko/jabłeczniki 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2018 / 0:56

      To smak nie do podrobienia, polecam wypróbować takiej odmiany 😉 Choć klasyczna szarlotka to ulubieniec także i mojego Męża, oczywiście obowiązkowo jeszcze gorąca i z dodatkiem lodów waniliowych 😉

  2. Dora
    17 stycznia 2018 / 17:47

    Mniam ❤️

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2018 / 0:56

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Ania
    17 stycznia 2018 / 18:41

    Pachnie pięknie w całym domu 🙂 mam nadzieje ze sie uda bo zapomniałam o maśle i wyjęłam szybko z pieca i dopiero na końcu wymieszałam…

    • Ania
      17 stycznia 2018 / 20:39

      Jest przepyszny zupełnie inny niż do tej pory jadłam 🙂 ale o dziwo mi bardziej smakuje na zimno 🙂

      • Marta
        Autor
        18 stycznia 2018 / 0:59

        Bardzo się cieszę, dziękuję za wiadomość 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2018 / 0:57

      Mam nadzieję, że ta drobna przygoda nie zaszkodzi 🙂 Daj znać jak posmakowało 🙂

    • Majka
      20 stycznia 2018 / 19:58

      Zrobiłam tak samo 😉

      • Marta
        Autor
        21 stycznia 2018 / 0:08

        🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    17 stycznia 2018 / 18:56

    W weekend robiłam szarlotkę pãte sáblee, którą wszyscy uwielbiamy 😍 To italiano wygląda tak kusząco i tak smakowicie, że będę szybko piec ❤️

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2018 / 0:58

      Bardzo się cieszę, że dawne przepisy również “nadal żyją” 🙂 Ten włoski jabłecznik to zupełnie inny typ, ale tu chyba nie ma lepszych i gorszych odmian 😉

      • Majka
        20 stycznia 2018 / 19:59

        Pycha ❤

        • Marta
          Autor
          21 stycznia 2018 / 0:08

          Super, że posmakowało :*

  5. Rosie
    18 stycznia 2018 / 0:08

    Musi smakować wyśmienicie będę piec 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2018 / 0:59

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  6. Agniesia
    18 stycznia 2018 / 15:58

    Ciasto jest pyszne takie kwaśno-słodkie trudno opisać ale na pewno wrócę po więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:03

      Ogromnie mi miło, zapraszam 🙂

  7. Iga
    18 stycznia 2018 / 18:55

    Przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:03

      Super, że posmakował 🙂

  8. 19 stycznia 2018 / 11:08

    Uwielbiam wszystkie ciasta, które mają w składzie jabłka, a to wygląda pysznie!

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:04

      Polecam wypróbować, bardzo ciekawa odmiana jabłecznika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 + 16 =