Nazwa ciasta Zemsta Teściowej pochodzi podobno od incydentu, w którym wspomniana teściowa dodała do ciasta niewydrylowane wiśnie z myślą o ukochanym zięciu : ) W mojej wersji wiśnie są już oczywiście wydrylowane, więc można się nim delektować z przyjemnością. Wbrew pozorom jest proste do przygotowania, a w smaku obłędne. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła (ew. margaryny)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę wiśniową:
- 2 galaretki wiśniowe
- 500 ml wody
- 250 ml soku wiśniowego
- 360 g wydrylowanych wiśni z soku lub kompotu
Składniki na warstwę śmietankową:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 fix do śmietany (opcjonalnie)
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki płatków migdałowych
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać sok wiśniowy, dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać wiśnie, wymieszać i odstawić w zimne miejsce do czasu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować kruche ciasto.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać posiekane masło i mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto przy użyciu robota kuchennego. Podzielić na dwie równe części, jedną z nich przełożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą owinąć folią spożywczą i obie części schłodzić w lodówce przez co najmniej 10-15 minut. Po tym czasie blachę z ciastem przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 30 minut do czasu aż ładnie się zarumieni, następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ja chłodziłam ciasto w zamrażarce i niestety zapomniałam o nim na dłużej, więc później starłam je na blachę na dużych oczkach tarki ; )
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając do czasu uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Drugą schłodzoną część ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch ciasta przełożyć ubite białka z cukrem, całość posypać płatkami migdałowymi. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 35 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Na pierwszy blat ciasta (ten bez bezy) wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, odstawić do stężenia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i fixem do śmietany na sztywną masę. Przełożyć na galaretkę, przykryć blatem kruchego ciasta z bezą. Schłodzić w lodówce najlepiej przykrywając folią aluminiową.
Smacznego!