Site icon marta-gotuje.pl

Dyniowe bułeczki cynamonowe (wegańskie, bez glutenu)

Dyniowe bułeczki cynamonowe to obowiązkowy punkt jesieni. Dziś mam dla Was przepis na ich wegańską wersję, bez glutenu. Smakiem i puszystością nie przypominają tych tradycyjnych, ale są świetną zdrową alternatywą jeśli zmagacie się z nietolerancjami. Idealne do śniadaniówki lub popołudniowej kawy. Polecam!

Składniki (ok. 8 sztuk):

Wszystkie mąki przesiać do miski. Dodać siemię lniane, proszek do pieczenia, drożdże, cukier, sól , dokładnie wymieszać.

W rondelku podgrzać puree z dyni z napojem roślinnym, wanilią i masłem lub olejem. Masa powinna być bardzo ciepła, ale nie za gorąca, aby nie zabić drożdży. Stopniowo wlewać masę do mąk i mieszać całość łyżką. Ciasto powinno stopniowo gęstnieć i stać się gładkie, odchodzić od ścianek miski. Wyrabiać je łyżką przez kilka minut.

W zależności użytej dyni ciasto może mieć różną konsystencję ze względu na inną zawartość wody. Jeśli ciasto wyjdzie za luźne o konsystencji gęstej śmietany czy budyniu, można dodać jeszcze trochę mąki np. ryżowej lub owsianej. Ciasto nie powinno jednak być zbyt zwarte i dać się zagniatać jak tradycyjne glutenowe, bo wtedy wyjdzie za suche. Musi być klejące i nieco luźniejsze. W czasie wyrastania ciasto jeszcze trochę zgęstnieje. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody lub napoju roślinnego.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-60 minut.

Nadzienie:

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przygotować nadzienie. Cukier kokosowy wymieszać z cynamonem, a masło lub olej kokosowy rozpuścić na małym ogniu.

Lukier:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Gotowe ciasto wymieszać i odgazować. Masę podzielić na 8 części. Każdą porcję wyrobić w dłoniach delikatnie podsypując mąka ziemniaczaną lub ryżową. Formować gruby wałek, delikatnie go spłaszczyć i posmarować rozpuszczonym olejem, a następnie posypać cukrem z cynamonem i zawinąć tworząc „ślimakową” bułeczkę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pozostałą ilością rozpuszczonego oleju. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok 15-20 min. Bułeczki nie mogą się za bardzo przypiec, aby nie były zbyt suche.

Przestudzić i udekorować lukrem. Najlepiej smakują tego samego dnia, na drugi dzień czerstwieją, ale nadal są smaczne. W kolejnych dniach najlepiej odgrzać je w mikrofalówce lub piekarniku.

Smacznego!

Inspiracja – Przepis Kasi z BezBez.pl

Exit mobile version