Dyniowe bułeczki cynamonowe (wegańskie, bez glutenu)

Dyniowe bułeczki cynamonowe to obowiązkowy punkt jesieni. Dziś mam dla Was przepis na ich wegańską wersję, bez glutenu. Smakiem i puszystością nie przypominają tych tradycyjnych, ale są świetną zdrową alternatywą jeśli zmagacie się z nietolerancjami. Idealne do śniadaniówki lub popołudniowej kawy. Polecam!

Dyniowe bułeczki cynamonowe bez glutenu

Składniki (ok. 8 sztuk):

  • 250 ml puree z dyni (przepis)
  • 3 łyżki napoju roślinnego (dowolnego)
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego (wersja wegańska)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki skrobi z tapioki (opcjonalnie mąki ziemniaczanej)
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 2 i 1/4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie trzcinowego)
  • szczypta soli

Wszystkie mąki przesiać do miski. Dodać siemię lniane, proszek do pieczenia, drożdże, cukier, sól , dokładnie wymieszać.

W rondelku podgrzać puree z dyni z napojem roślinnym, wanilią i masłem lub olejem. Masa powinna być bardzo ciepła, ale nie za gorąca, aby nie zabić drożdży. Stopniowo wlewać masę do mąk i mieszać całość łyżką. Ciasto powinno stopniowo gęstnieć i stać się gładkie, odchodzić od ścianek miski. Wyrabiać je łyżką przez kilka minut.

W zależności użytej dyni ciasto może mieć różną konsystencję ze względu na inną zawartość wody. Jeśli ciasto wyjdzie za luźne o konsystencji gęstej śmietany czy budyniu, można dodać jeszcze trochę mąki np. ryżowej lub owsianej. Ciasto nie powinno jednak być zbyt zwarte i dać się zagniatać jak tradycyjne glutenowe, bo wtedy wyjdzie za suche. Musi być klejące i nieco luźniejsze. W czasie wyrastania ciasto jeszcze trochę zgęstnieje. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody lub napoju roślinnego.

Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-60 minut.

Nadzienie:

  • 1 pełna łyżka rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego (wersja wegańska)
  • 4 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie trzcinowego)
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przygotować nadzienie. Cukier kokosowy wymieszać z cynamonem, a masło lub olej kokosowy rozpuścić na małym ogniu.

Lukier:

  • 2 łyżki pasty kokosowej
  • 2 łyżki erytrytolu zmielonego na puder
  • 3 łyżki ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Gotowe ciasto wymieszać i odgazować. Masę podzielić na 8 części. Każdą porcję wyrobić w dłoniach delikatnie podsypując mąka ziemniaczaną lub ryżową. Formować gruby wałek, delikatnie go spłaszczyć i posmarować rozpuszczonym olejem, a następnie posypać cukrem z cynamonem i zawinąć tworząc „ślimakową” bułeczkę. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pozostałą ilością rozpuszczonego oleju. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok 15-20 min. Bułeczki nie mogą się za bardzo przypiec, aby nie były zbyt suche.

Przestudzić i udekorować lukrem. Najlepiej smakują tego samego dnia, na drugi dzień czerstwieją, ale nadal są smaczne. W kolejnych dniach najlepiej odgrzać je w mikrofalówce lub piekarniku.

Smacznego!

Wegańskie bułeczki cynamonowe
Wegańskie dyniowe bułeczki cynamonowe
Dyniowe bułeczki cynamonowe bezglutenowe
zdrowe bułeczki cynamonowe
Fit bułeczki cynamonowe

Inspiracja – Przepis Kasi z BezBez.pl

Komentarzy: 12

  1. Aga
    26 września 2019 / 11:30

    Wcale nie wyglądają zdrowo (to komplement :D) zrobię na weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      26 września 2019 / 12:18

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Mia
    26 września 2019 / 11:47

    Jakiej dyni najlepiej użyć do puree?

    • Marta
      Autor
      26 września 2019 / 12:19

      Użyłam zwykłej, tradycyjnej 🙂 Hokkaido ani piżmowa tu się nie sprawdzą – mają mniej wody i inną konsystencję, więc zmieniłyby proporcje pozostałych składników 🙂

  3. 26 września 2019 / 13:14

    Po prostu cudowne! Zachwycił mnie ten przepis! Uwielbiam cinamonrools a te są jeszcze lepsze!

    • Marta
      Autor
      27 września 2019 / 0:30

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  4. Kinoa
    26 września 2019 / 15:18

    Super pomysł na cos zdrowego ❤️

    • Marta
      Autor
      27 września 2019 / 0:30

      Cieszę się, że się podoba 🙂

  5. Kasia
    26 września 2019 / 18:52

    Piękne i na pewno pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      27 września 2019 / 0:30

      Dziękuję 🙂

  6. 1 maja 2020 / 22:25

    Chętnie bym się poczęstowała 🙂

    • Marta
      Autor
      2 maja 2020 / 1:31

      Mam nadzieję, że uda się skorzystać 😉 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 21 =