Dyniowe pierożki leniwe

Pierożki leniwe z dodatkiem dyni zawdzięczają jej nie tylko piękny kolor, ale również szereg witamin i delikatność smaku. Mimo to dynia nie dominuje dania, więc idealnie sprawdzi się ono dla najmłodszych, którzy za nią nie przepadają : ) Polecam!!!

Dyniowe pierożki leniwe

Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 300 g twarogu śmietankowego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • do podania: olej lniany, miód, orzechy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cynamon, puree z dyni, wymieszać łyżką. Dodać mąkę, ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę. W tym czasie na stolnicę wysypać trochę mąki i przełożyć ciasto. Odrywać po kawałku i “rolować” aby powstały małe wałki grubości ok. 3 cm. Wałeczki kroić po skosie i delikatnie przekładać do wrzątku. Po wypłynięciu zamieszać i gotować przez ok. 4 minut. Odcedzić, podawać skropione olejem, miodem i orzechami.

Smacznego!

Leniwe z dynią
Pierożki leniwe z dynią
Dyniowe leniwe

Inspiracja “Alaantkowe BLW Rośniemy” J. Anger, A. Piszczek

Komentarzy: 22

  1. Aga
    2 października 2019 / 11:49

    Uwielbiam leniwe dyniowych jeszcze nie jadłam ale zapowiada się apetycznie 🙂 sama nie jestem fanką dyni ale słyszałam że zdrowa, więc jest okazja spróbować co i jak 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:15

      Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂 smak dyni jest niewyczuwalny 🙂

  2. Marzena
    2 października 2019 / 12:13

    Pysznie wyglądają.

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:16

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. 2 października 2019 / 13:50

    Uwielbiam leniwe i uwielbiam dynię! Wyglądają naprawdę cudownie, aż ślinka leci! Przepis oczywiście ląduje na mojej liście “co ugotować jesienią”. 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:17

      Super, bardzo mi miło 🙂

  4. Ola
    2 października 2019 / 15:57

    Pyszota 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:17

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  5. Isia
    2 października 2019 / 17:29

    Ale bym sobie teraz zjadła takie kluseczki…

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:17

      🙂 🙂 🙂

  6. Kasia
    2 października 2019 / 19:34

    Wspaniale 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:18

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  7. Milena
    3 października 2019 / 11:51

    Wyszły pysznie mój półtoraroczniak zajada się aż miło 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:19

      Ogromnie się cieszę 🙂

  8. Hanuś
    4 października 2019 / 10:46

    Bardzo polecam są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:19

      Super, że posmakowały 🙂

  9. Anita
    10 października 2019 / 11:58

    Wyszły rewelacyjnie choć dyni w smaku nie czuć moim zdaniem 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:38

      Super, że posmakowały 🙂

  10. Monika
    22 października 2019 / 8:59

    Idealne na jesienne chandry 🙂 Pyszne muszą być te pierożki. Dzisiaj sprawdzam przepis!

    • Marta
      Autor
      22 października 2019 / 12:19

      Super, polecam i daj znać jak posmakowało 🙂

  11. Agnieszka
    9 listopada 2019 / 22:15

    Czy moge uzyc serka Philadelphia albo mascarpone zamiast twarogu?

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2019 / 1:52

      Niestety to jest zupełnie inna konsystencja i rodzaj sera, więc proporcje mogłyby się całkiem pozmieniać. Próbowałabym bardziej zrobić miks twaróg + mascarpone/Philadelphia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 − 5 =