Ciasteczka a’la pieguski (FIT)

Kruche ciasteczka a’la pieguski bez cukru i glutenu. Idealnie nadają się do dziecięcej śniadaniówki, jako pyszna i zdrowa przekąska! Proste i szybkie do przygotowania. Polecam!!

Ciasteczka a'la pieguski

Składniki (10 sztuk):

  • 100 g mąki migdałowej
  • 120 g mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • 80 g erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g oleju kokosowego
  • 20 g syropu daktylowego lub klonowego
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 40 g gorzkiej czekolady (bez cukru)

Mąki wymieszać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, erytrytolem i ekstraktem z wanilii. Olej roztopić na niewielkim ogniu, dodać syrop daktylowy, wymieszać. Przelać do suchych składników, dodać jajko, wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, wmieszać w masę. Dłonią uformować ciasteczka i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-13 minut.

Smacznego!

Ciasteczka bez cukru i glutenu
Zdrowe ciasteczka
fit ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka pieguski
Fit ciasteczka

Inspiracja Alitness

Komentarzy: 12

  1. Majka
    10 października 2019 / 15:25

    Ale cudowny przepis ❤ Zdjęcia nieziemskie 😍

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:38

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. Nina
    10 października 2019 / 21:07

    Cudowne ciacha ☺️

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:38

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  3. Ania
    10 października 2019 / 22:15

    Czy moze być inna czekolada? Nie lubię deserowej …

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:38

      Pewnie 🙂 można dodać wg upodobań 🙂

  4. Isia
    11 października 2019 / 10:38

    Pyszne są i łatwe składniki jak na te fit 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:38

      Zdecydowanie, pysznie i prosto 🙂

  5. Ewelina
    11 października 2019 / 13:58

    A czy można użyć jakiejś innej mąki? Ciecierzyca, kokos?

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:43

      Trzeba próbować, moim zdaniem kokosowa niestety nie – jest zbyt sypka i pasuje bardziej jako dodatek do miksu mąk, a nie główna składowa. Mąka z ciecierzycy jest za to mocno charakterystyczna w smaku, więc tu już rzecz gustu, moi domownicy nie akceptują, bo za mocno dominuje 😉

  6. Ola
    11 października 2019 / 19:28

    Bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:44

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 + 17 =