Sernik ze śliwkami

Bardzo prosty sernik ze śliwkami, kakaowym spodem i kruszonką. Przypomina trochę sernik królewski, ale dodatek ricotty sprawia, że jest lżejszy i bardziej delikatny. Gdy tylko ujrzałam go w książce “Moje wypieki na 4 pory roku” wiedziałam, że podbije nasze serca. Polecam!!!

Sernik ze śliwkami

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 23):

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g masła o temp. pokojowej
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki wyrobić palcami do uzyskania kruszonki. Połowę kruszonki wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15-18 minut.

Składniki na masę serową (w temp. pokojowej):

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 500 g serka ricotta
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35g)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 500 g śliwek węgierek (wydrylowanych)

Wszystkie składniki (oprócz śliwek) krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie może napowietrzyć masę. Całość przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Posypać pozostałą częścią kakaowej kruszonki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra – dół) przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce, ale wg. mnie po nocy w lodówce smakuje jeszcze lepiej.

Smacznego!

Sernik ze śliwkami na kakaowym spodzie
Sernik ze śliwkami i kruszonką
Sernik z ricottą

Komentarzy: 24

  1. Monika
    17 października 2019 / 12:10

    Wygląda super 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:38

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Isia
    17 października 2019 / 14:13

    Pychotka! Nie lubię śliwek ale zrobię z innymi owocami 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:38

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Majka
    17 października 2019 / 16:16

    A mnie te śliwki bardzo się tu podobają 🙂 Musi smakować wyśmienicie 😍

    • Majka
      20 października 2019 / 17:23

      Przepyszny ❤

      • Marta
        Autor
        21 października 2019 / 10:40

        Cieszę się, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:39

      Potwierdzam 😉

  4. Nina
    17 października 2019 / 16:25

    Mniam bardzo apetycznie ❤️

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:39

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. 17 października 2019 / 19:53

    Ten sernik wygląda obłędnie aż mi ślinka poleciała. Moje kolejne wyzwanie w kuchni 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:39

      Dziękuję zachęcam do wypróbowania, ten sernik jest idealny na początek 🙂

  6. Róża
    18 października 2019 / 10:46

    Sernik jest wspaniały i nic nie opadł! 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:39

      Bardzo się cieszę 🙂

  7. Iwona
    18 października 2019 / 12:31

    Wyszedł super polecam.

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:39

      Miło mi, że posmakował 🙂

  8. Basia
    18 października 2019 / 19:59

    Przepyszny i szybko się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:39

      Super, że posmakował 🙂

  9. Bea
    19 października 2019 / 0:29

    Zrobiony fajnie smakuje już na ciepło a zaraz powędruje do lodówki i zobaczymy jak po schlodzeniu 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2019 / 10:40

      🙂 🙂 🙂

  10. Kaśka
    24 października 2019 / 14:31

    Wspaniały sernik bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2019 / 18:42

      Miło mi, że posmakował 🙂

  11. Cyanna
    18 listopada 2019 / 9:38

    Sernik piekłam w ten weekend, choć musiałam nieco zmodyfikować przepis – nie umiałam dostać ricotty i zapomniałam kupić jakiekolwiek owoce. Użyłam więc sera twarogowego z wiaderka i dodałam do niego wiórków kokosowych. Dosypałam też o pół paczki proszku budyniowego więcej, bojąc się, że olej wytapiający się z wiórków rozrzedzi masę serową. Ciasto czekoladowe jedzone już “na surowo” było tak pyszne, że zrobiłam go więcej i spodnia warstwa wyszła naprawdę słuszna, ale taką lubimy. Sernik wyszedł naprawdę dobry, nie spodziewałam się takiego efektu, zwłaszcza, że dotychczas serniki były moją piętą achillesową. Ciasto jest obłędnie czekoladowe, fajnie skomponowało się z kokosowym twarogiem. Sam ser nie jest nadmiernie słodki, a czekoladowy spód i kruszonka (u mnie zmrożona w zamrażarce i starta na tarce o grubych oczkach) cudownie podkreślają jego smak. Dziękuję za przepis!

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2019 / 17:38

      Ogromnie mi miło, że posmakowało 🙂 Super pomysł z kokosowym akcentem! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 9 =