Czekoladowy tort z czarną porzeczką

Czekoladowy tort z czarną porzeczką to jeden z moich ulubieńców. Ciężkie, wilgotne czekoladowe ciasto przełamane kwaskowym smakiem owoców i delikatnym kremem na bazie bitej śmietany. Prosto i pysznie : ) Polecam !!!

Tort czekoladowy

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g ciemnego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 185 ml mleka
  • 95 ml oleju rzepakowego
  • 185 ml świeżo zaparzonej kawy (daję 2 łyżeczki kawy na szklankę wrzątku)

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać, wymieszać i odstawić. W drugim naczyniu wymieszać jajka z cukrem, mlekiem i olejem. Przesypać suche składniki i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Cienkim strumieniem dolewać zaparzoną kawę, cały czas miksując na niskich obrotach. Przelać masę do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (będzie dość rzadka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 min. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być mokry, ale może zostać delikatnie oblepiony ciastem, bo zostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ściąć górkę i pokruszyć ją palcami, a pozostałe ciasto przekroić na 3 blaty.

Dodatkowo:

  • 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (duży ok. 350 g)

Serek mascarpone zmiksować z kremówką i cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu. Na pierwszy blat wyłożyć 2/5 dżemu, następnie ułożyć 2/5 śmietankowego kremu, przykryć kolejnym blatem i wyłożyć ponownie 2/5 dżemu, a następnie 2/5 kremu. Przykryć ostatnim blatem, posmarować go 1/5 dżemu i pozostałym kremem. Na wierzch posypać pokruszone ciasto i delikatnie docisnąć. Tort najlepiej składać w rancie lub wysokiej tortownicy. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!

Prosty tort czekoladowy
Czekoladowy tort z czarna porzeczka
Tort czekoladowy przepis

Komentarzy: 13

  1. Majka
    28 października 2019 / 11:44

    Piękny i na pewno pyszny 😍

    • Marta
      Autor
      28 października 2019 / 11:54

      Dziękuję 🙂 Jest pyszny i taki prosty w obsłudze, bo dekorowanie nie należy niestety do moich ulubionych czynności 🙂

  2. Aga
    28 października 2019 / 11:48

    Wszystkiego najlepszego a tort piękny 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2019 / 11:54

      Dziękuję, święto nie moje, ale przekażę życzenia 🙂

  3. Renia
    28 października 2019 / 12:40

    Wspaniały fajne połączenie smakowe 🙂

  4. Isia
    28 października 2019 / 13:14

    Moje smaki 🙂

  5. Kasia
    28 października 2019 / 16:03

    Apetyczny ❤️

  6. Lula
    28 października 2019 / 20:11

    Fajny torcik pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2019 / 12:10

      Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  7. 28 października 2019 / 23:30

    Zażyczę sobie takie cudowności na swoje urodziny!

    • Marta
      Autor
      29 października 2019 / 12:10

      Super wybór 😉 I jeśli urodziny się zbliżają wszystkiego najlepszego 🙂

  8. Joanna
    6 listopada 2019 / 10:17

    Piękny! Mam zamiar go dziś zrobić☺️ pani Marto, co oznacza wymieszać mokre składniki? Ubić by rozpuścić cukier czy tylko wymieszać łyżką? Rozumiem, że dzięki sodzie i proszkowi do pieczenia ciasto zawsze wyrasta?😉

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2019 / 23:12

      Dziękuję 🙂 Wystarczy wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo rzadkie, ale pięknie wyrośnie, piekłam wielokrotnie i nigdy nie zawiodło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 − 4 =