Site icon marta-gotuje.pl

Dyniowe ciasto bez glutenu – wilgotne i aromatyczne

Dyniowe ciasto bez glutenu to idealny wypiek na jesień – puszyste, wilgotne i pełne aromatu cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków. Dzięki wykorzystaniu mąk bezglutenowych możemy cieszyć się tradycyjnym smakiem jesiennych wypieków bez obaw o gluten. To prosty i szybki przepis na bezglutenowe ciasto dyniowe, które świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkania. Dynia nadaje mu naturalną słodycz i wilgotność, a odpowiednia mieszanka przypraw sprawia, że ciasto pachnie obłędnie już podczas pieczenia. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, jesienny wypiek bez glutenu – ten przepis na dyniowe ciasto bezglutenowe na pewno Ci się spodoba. Polecam!!!

Dyniowe ciasto bez glutenu – przepis

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W dużej misce wymieszać trzepaczką jajka, olej i cukier trzcinowy. Delikatnie wmieszać puree z dyni. W oddzielnej misce wymieszać mąkę gryczaną, zmielone migdały, przyprawy korzenne, sodę i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać suche składniki do miski z mokrymi i dokładnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160° C (termoobieg) przez około 60-70 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

.
.

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Przepis – źródło

Exit mobile version