Przepis na chudą carbonarę z groszkiem, migdałami i bazylią znalazłam w książce Jamiego Oliviera „Superfood na co dzień”. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, smakuje wyśmienicie i do tego jest zdrowa, więc czego chcieć więcej : ) Polecam!
Składniki:
- 200 g świeżo łuskanego lub mrożonego groszku
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 mały ząbek czosnku
- 15 g świeżej bazylii (ok. 1 doniczki)
- 15 g parmezanu
- 1 cytryna
- 150 g razowego makaronu spaghetti
- 3 plasterki wędzonego boczku
- 1 jajko (wielkość L)
- 100 g jogurtu naturalnego
- sól morska,
Groszek zanurzyć na 30 sekund w garnku z wrzącą, osoloną wodą (przygotowaną do gotowania makaronu). Migdały lekko uprażyć na suchej, nieprzywierającej patelni, a następnie drobno zmiksować blenderem. Dodać obrany czosnek i szczyptę soli morskiej, listki bazylii, drobno starty parmezan oraz sok z cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia składników, dodać groszek i miskować pulsacyjnie tak, aby pozostał grudkowaty.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Boczek pokroić w cienkie paseczki i smażyć na suchej patelni aż stanie się złocisty i chrupiący. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patelnię przełożyć 3/4 groszkowej masy, podgrzać. Jajko ubić z jogurtem. Ugotowany makaron odcedzić (zachować szklankę wody), szybko wmieszać go prosto na patelnię z groszkiem, zdjąć z ognia. Wlać masę jajeczną i mieszać makaron, aż masa równomiernie go pokryje, stanie się kremowa i jedwabista. W razie potrzeby rozrzedzić sos wodą z gotowania makaronu. Doprawić do smaku. Podawać z resztą groszku i chrupiącym boczkiem.
Smacznego!