Czy są tu jacyś miłośnicy batoników Bounty? : ) Osobiście mam do niego słabość, więc postanowiłam przygotować kokosową tartę, która nie tylko jest pyszna, ale również zdrowa i możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia. Deser idealny! : ) Tarta jest intensywnie kokosowa, ale nie tak słodka jak batonik, a do tego błyskawiczna do przygotowania : ) Polecam!!!
Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 18 cm):
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 35 g oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
Płatki migdałowe zmiksować blenderem z płatkami owsianymi na drobny pył. Dodać mąkę orkiszową, kakao i wymieszać. W małym garnuszku roztopić olej kokosowy wraz z syropem klonowym. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć przygotowane ciasto, dokładnie wylepić dno i delikatnie wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Składniki na kokosową masę:
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (o dużej zawartości ekstraktu z kokosa)
- 2 łyżki musu kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego
Stałą część mleka kokosowego ubić na sztywny krem (podobny do bitej śmietany). Dodać mus kokosowy (aby miał płynną postać delikatnie go podgrzać) oraz wiórki kokosowe i całość zmiksować tylko do połączenia się składników.
Przełożyć na ostudzony spód, wyrównać.
Składniki na polewę:
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 i 1/2 łyżki kakao
Olej kokosowy podgrzać z syropem klonowym, aby był płynny. Stopniowo dodawać kakao, mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Udekorować tartę.
Smacznego!