Site icon marta-gotuje.pl

Tarta kokosowa a’la Bounty w wersji fit

Czy są tu jacyś miłośnicy batoników Bounty? : ) Osobiście mam do niego słabość, więc postanowiłam przygotować kokosową tartę, która nie tylko jest pyszna, ale również zdrowa i możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia. Deser idealny! : ) Tarta jest intensywnie kokosowa, ale nie tak słodka jak batonik, a do tego błyskawiczna do przygotowania : ) Polecam!!!


Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 18 cm):

Płatki migdałowe zmiksować blenderem z płatkami owsianymi na drobny pył. Dodać mąkę orkiszową, kakao i wymieszać. W małym garnuszku roztopić olej kokosowy wraz z syropem klonowym. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć przygotowane ciasto, dokładnie wylepić dno i delikatnie wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Składniki na kokosową masę:

Stałą część mleka kokosowego ubić na sztywny krem (podobny do bitej śmietany). Dodać mus kokosowy (aby miał płynną postać delikatnie go podgrzać) oraz wiórki kokosowe i całość zmiksować tylko do połączenia się składników.

Przełożyć na ostudzony spód, wyrównać.

Składniki na polewę:

Olej kokosowy podgrzać z syropem klonowym, aby był płynny. Stopniowo dodawać kakao, mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Udekorować tartę.

Smacznego!




Exit mobile version