Wszyscy zwolennicy płatków owsianych na pewno się ze mną zgodzą, że gofry owsiane są idealne : ) Chrupiące, sycące i bardzo, bardzo zdrowe : ) Gofry bez cukru i masła, z mąką owsianą zamiast zwykłej mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się w roli śniadania, przekąski po treningu lub deseru dla małych łasuchów : ) Ich smak jest wyjątkowy, więc mam nadzieję, że się skusicie : ) Polecam!!!
Składniki (ok. 8 gofrów):
- 200 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju kokosowego (45 g)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 300 ml mleka
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
Płatki owsiane zmielić w drobny pył, dodać cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać. Olej kokosowy roztopić z syropem klonowym na niewielkim ogniu. Dodać do mleka wymieszanego z roztrzepanym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać i dodać przygotowane suche składniki. Ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż ciasto napęcznieje, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor (u mnie ok. 5 minut). Podawać z ulubionymi dodatkami, choć są tak pyszne, że można je jeść bez niczego ; )
Smacznego!
Uwaga! W wersji bezglutenowej należy zwrócić uwagę, czy płatki owsiane i proszek do pieczenia są bez glutenu.