Gofry owsiane

Wszyscy zwolennicy płatków owsianych na pewno się ze mną zgodzą, że gofry owsiane są idealne : ) Chrupiące, sycące i bardzo, bardzo zdrowe : ) Gofry bez cukru i masła, z mąką owsianą zamiast zwykłej mąki pszennej. Świetnie sprawdzą się w roli śniadania, przekąski po treningu lub deseru dla małych łasuchów : ) Ich smak jest wyjątkowy, więc mam nadzieję, że się skusicie : ) Polecam!!!


gofry owsiane przepis

Składniki (ok. 8 gofrów):

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego (45 g)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili

Płatki owsiane zmielić w drobny pył, dodać cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać. Olej kokosowy roztopić z syropem klonowym na niewielkim ogniu. Dodać do mleka wymieszanego z roztrzepanym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Całość wymieszać i dodać przygotowane suche składniki. Ponownie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż ciasto napęcznieje, a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor (u mnie ok. 5 minut). Podawać z ulubionymi dodatkami, choć są tak pyszne, że można je jeść bez niczego ; )

Smacznego!

Uwaga!  W wersji bezglutenowej należy zwrócić uwagę, czy płatki owsiane i proszek do pieczenia są bez glutenu.


owsiane gofry przepis


gofry z mąki owsianej przepis

Komentarzy: 33

  1. Izabela
    8 marca 2017 / 11:26

    Pycha ❤️

    • Marta
      Autor
      10 marca 2017 / 16:44

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  2. Majka
    8 marca 2017 / 13:37

    Podoba mi się 😍 Skoro piszesz, że tak pyszne…🖒

    • Marta
      Autor
      10 marca 2017 / 16:45

      Moim zdaniem nawet bardzo pyszne 🙂

      • Majka
        26 marca 2017 / 10:27

        Mega 💗

        • Marta
          Autor
          27 marca 2017 / 0:04

          Cieszę się, że posmakowały, ostatnio nasze ulubione :)))

  3. A.
    8 marca 2017 / 19:39

    Sa boskie i chrupiące i jednocześnie tak fajnie je czuć jakby trochę orzechowe 🙂 na pewno bede robić często 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2017 / 16:45

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  4. Mania
    9 marca 2017 / 12:04

    Wyszły super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2017 / 16:45

      Bardzo mi miło :))

  5. Edyta
    10 marca 2017 / 1:01

    Gofry są super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2017 / 16:45

      Super, że posmakowały 🙂

  6. Ewa
    10 marca 2017 / 11:57

    Super super i jeszcze raz super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2017 / 16:46

      Ogromnie się cieszę 🙂

  7. Nina
    12 marca 2017 / 9:42

    Bardzo smaczne super śniadanko i nikt się nie zorientował że to wersja uzdrowiona 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 0:59

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  8. Kate
    17 marca 2017 / 0:28

    Ekstra są 🙂 dzięki za kolejną super inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2017 / 1:02

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  9. Nicola
    21 marca 2017 / 10:53

    Jak dla mnie gofry idealne dzięki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 0:38

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  10. Kama
    29 marca 2017 / 22:24

    Rewelacja polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:44

      Super, że posmakowały 🙂

  11. m.
    6 kwietnia 2017 / 0:01

    Przepyszne sa 🙂

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:51

      Super, że posmakowały 🙂

  12. Ewelina
    3 maja 2017 / 22:20

    Mniam mniam super wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2017 / 21:42

      Super, że posmakowały 🙂

  13. Ala
    17 sierpnia 2017 / 18:16

    Sa pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:57

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  14. G.
    14 listopada 2017 / 15:26

    Mniam polecam są super 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2017 / 23:40

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  15. JJacek
    26 listopada 2018 / 10:01

    A mi te gofry nie wyrosły i nie wyszły…

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2018 / 13:06

      One nie rosną szczególnie mocno, ale przykro mi, że się nie udały 🙁 Czy gofrownica była bardzo dobrze rozgrzana? Nic innego nie przychodzi mi do głowy, co mogło pójść nie tak 🙂

      • JJacek
        27 listopada 2018 / 1:09

        No właśnie była..zrobiłam z ciasta naleśniki i były przepyszne, no ale gofry nie wyszły.. 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 − 1 =