Hummus to popularna pasta w kuchni arabskiej składająca się głównie z ciecierzycy, pasty sezamowej oraz naszych ulubionych przypraw. Dziś podaję Wam przepis na wersję podstawową, ale z powodzeniem możecie dołączyć do niej dodatki takie jak suszone pomidory, papryczkę chili itd. ; ) Do przygotowania użyłam naturalnego tahini, które wyprodukowane jest w 100% z sezamu i nie zawiera żadnych dodatkowych cukrów, ani substancji słodzących. Humus idealnie nadaje się do świeżego pieczywa, grzanek, surowych warzywnych przekąsek. Polecam!
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini Primavika
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Jeśli korzystamy z ciecierzycy w puszce należy ją najpierw odsączyć z zalewy ; )
Smacznego : )