Site icon marta-gotuje.pl

Hummus

Hummus to popularna pasta w kuchni arabskiej składająca się głównie z ciecierzycy, pasty sezamowej oraz naszych ulubionych przypraw. Dziś podaję Wam przepis na wersję podstawową, ale z powodzeniem możecie dołączyć do niej dodatki takie jak suszone pomidory, papryczkę chili itd. ; ) Do przygotowania użyłam naturalnego tahini, które wyprodukowane jest w 100% z sezamu i nie zawiera żadnych dodatkowych cukrów, ani substancji słodzących. Humus idealnie nadaje się do świeżego pieczywa, grzanek, surowych warzywnych przekąsek. Polecam!

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini Primavika
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Jeśli korzystamy z ciecierzycy w puszce należy ją najpierw odsączyć z zalewy ; )

Smacznego : )


Exit mobile version