Dlaczego warto robić smoothie z awokado?
Zielone koktajle to najlepszy sposób na włączenie sporej dawki warzyw i owoców do naszego codziennego menu. Dodatek awokado, które jest bogatym źródłem potasu, witamin (m.in. C, E, A) i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zapewnia nam również lepszą przyswajalność witamin zawartych w pozostałych składnikach. Awokado nie dominuje w smaku, więc jako element koktajlu sprawdzi się idealnie także dla osób, które jeszcze się do niego nie przekonały w wersji solo : )
Czym kierować się wybierając awokado? Jakie awokado do koktajli i smoothie?
Wybierając je w sklepie warto zwrócić uwagę na stopień dojrzałości owocu. Jeśli jest zbyt twarde oznacza to, że potrzebuje trochę czasu, aby dojrzeć, miękkie będzie gotowe do spożycia od razu. Najczęściej w sklepach można znaleźć dwie odmiany awokado:
- Fuerte (z gładką zieloną skórką)
- Hass (z ciemną chropowatą skórką)
Osobiście bardziej lubię odmianę Hass ze względu na fakt, że miąższ jest bardziej kremowy.
Jakie warzywa i owoce pasują do koktajlu z awokado?
Poniżej przedstawiam Wam dwa błyskawiczne przepisy na smoothie z wykorzystaniem awokado. Poza owocami dodałam do nich szpinak i natkę pietruszki oraz nasiona chia i siemię lniane. Dzięki temu koktajle są nie tylko pyszne, ale i pożywne. Składniki możecie dobierać wg własnych preferencji smakowych pamiętając o tym, aby znalazł się co najmniej jeden soczysty owoc jak np. pomarańcze, czy sok świeżo wyciśnięty z grejpfruta, które zapewnią nam odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby zbyt gęsty koktajl można również rozrzedzić wodą.
W czym przygotować koktajl z awokado?
Do przygotowania wykorzystałam moje ostatnie odkrycie blender sportowy Kenwood (model SMP060WG), który jest bardzo kompaktowy, więc praktycznie wszędzie mi towarzyszy. Pomimo małych rozmiarów posiada 300 watowy silnik gwarantujący 20000 obrotów na minutę, dzięki czemu przygotowanie koktajlu zajmuje dosłownie 30 sekund. W zestawie posiada aż dwa bidony, więc zabiegany Mąż również chętnie korzysta z opcji domowego drugiego śniadania, czy posiłku w trakcie podróży : ) Części można myć w zmywarce, a przy tak wysokiej jakości cena jest bardzo atrakcyjna.
Koktajl z awokado i grejpfrutem
- sok wyciśnięty z 1 grejpfruta
- 1/2 awokado
- 2 garście szpinaku
- 1 kiwi
- 3 gałązki natki pietruszki
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Wszystkie składniki umieścić w bidonie (awokado, kiwi, banana pokroić w mniejsze kawałki), zmiksować.
Smacznego!
Koktajl z awokado i pomarańczą
- 1 pomarańcze
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 awokado
- 1 mała marchewka
- 1 garść szpinaku
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka nasion chia
Wszystkie składniki umieścić w bidonie (pomarańcze, awokado, marchewkę, banana pokroić w mniejsze kawałki), zmiksować.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Kenwood