Kostka wiśniowa, czyli obłędnie czekoladowe ciasto a’la brownie w towarzystwie kwaskowych wiśni w galaretce i delikatnego waniliowego kremu. Smaki idealnie się dopełniają, ciasto nie jest za słodkie, jego jedyną wadą jest fakt, że trudno poprzestać na jednym kawałku ; ) Do jego przygotowania użyłam produktów Dr. Oetker „Ze świata natury”, które cechują się intensywnym smakiem i zapachem, więc świetnie sprawdzają się w wypiekach. Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):
- 200 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady (70%)
- 5 jajek (wielkość L)
- 200 g cukru trzcinowego
- 25 g mąki pszennej
- 15 g Czarnego Kakao Intense Dr. Oetkera
- szczypta soli
Masło roztopić z czekoladą na niewielkim ogniu, przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem, na jasną, puszystą masę (powinny znacznie powiększyć swą objętość). Cienkim strumieniem wlać czekoladę z masłem, krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę, kakao i sól, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25 minut.
Dodatkowo:
- 300 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
- 2 galaretki wiśniowe
- 3 i 1/2 szklanki wrzątku
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Na przestudzone ciasto ułożyć wiśnie, zalać tężejącą galaretką, przełożyć do lodówki do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje.
Składniki na waniliowy krem:
- 500 g śmietanki kremówki 30 % (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
- do podania: Ciemne Kakao Dr. Oetkera
Wszystkie składniki (poza kakao) zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć na schłodzoną galaretkę, wyrównać i udekorować kakao.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker