Kostka Wiśniowa

Kostka wiśniowa, czyli obłędnie czekoladowe ciasto a’la brownie w towarzystwie kwaskowych wiśni w galaretce i delikatnego waniliowego kremu. Smaki idealnie się dopełniają, ciasto nie jest za słodkie, jego jedyną wadą jest fakt, że trudno poprzestać na jednym kawałku ; ) Do jego przygotowania użyłam produktów Dr. Oetker „Ze świata natury”, które cechują się intensywnym smakiem i zapachem, więc świetnie sprawdzają się w wypiekach. Polecam!!

Kostka wiśniowa

Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):

Masło roztopić z czekoladą na niewielkim ogniu, przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem, na jasną, puszystą masę (powinny znacznie powiększyć swą objętość). Cienkim strumieniem wlać czekoladę z masłem, krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę, kakao i sól, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25 minut.

Dodatkowo:

  • 300 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 3 i 1/2 szklanki wrzątku

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Na przestudzone ciasto ułożyć wiśnie, zalać tężejącą galaretką, przełożyć do lodówki do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje.

Składniki na waniliowy krem:

Wszystkie składniki (poza kakao) zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć na schłodzoną galaretkę, wyrównać i udekorować kakao.

Smacznego!

Czarne kakao
Dr oetker czarne kakao
Kostka wiśniowa najlepszy przepis
Brownie z wiśniami
Ciasto kostka wiśniowa
Kostka wiśniowa ciasto
Kostka wiśniowa przepis
Ciasto przekładane kremem waniliowym

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker

Komentarzy: 96

  1. Aga
    5 grudnia 2019 / 11:52

    Już naprawdę nie wiem co na święta mam zrobić masz tyle pysznych ciast a to tez wygląda super!

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2019 / 12:07

      Dziękuję 🙂 Wybór zawsze jest trudny 😉

      • Smutna
        23 grudnia 2019 / 19:00

        Skuszona pozytywnymi opiniami postanowilam zrobić na Świeta ciasto. Niestety nie przypadło nam do gustu. Ciasto gorzkie. Galaretka bez smaku, 2 szkl wrzątku na galaretkę w zupełności wystarczy lub 3 galaretki na 3.5 szkl wody żeby ta galertka miała smak… Jedyne co smakowało to śmietana. Pozdrawiam.

        • Marta
          Autor
          27 grudnia 2019 / 22:31

          Przykro mi, że nie przypadło do gustu, ciasto a’la brownie nigdy nie jest przesłodzone tylko intensywnie czekoladowe jak opisałam 🙂 Dokładnie tak jak Pani wspomina 2 szklanki wrzątku wystarczają na jedną galaretkę, a ponieważ tu mamy dwie galaretki jest też więcej wody, więc nie bardzo rozumiem co u Pani mogło pójść nie tak? 🙂

          • Iwona
            31 lipca 2020 / 11:20

            Dla mnie fantastyczne, piekę dużo ciast i bardzo lubię jak smaki się łamią. Ta kompozycja smakowa jest rewelacyjna, ciasto zostanie już na stałe w kanonie moich ciast, do których wracam najczęściej. Pozdrawiam i dziekuję za przepis:)

          • Marta
            Autor
            8 sierpnia 2020 / 10:34

            Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

    • Lucjan
      5 grudnia 2019 / 20:24

      Czy nie trzeba do kremu dodać żelatyny albo fixa by się trzymało?

      • Marta
        Autor
        6 grudnia 2019 / 0:24

        Nie trzeba, dodatek mascarpone w zupełności wystarczy 🙂

  2. Isia
    5 grudnia 2019 / 12:04

    Moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2019 / 12:08

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Majka
    5 grudnia 2019 / 12:12

    ❤ Wygląda nieziemsko ❤ Oczami już skosztowałam 😉

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:20

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

  4. Ewelina
    5 grudnia 2019 / 12:33

    Kolejne wspaniałe ciasto jestem Pani fanką 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:20

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  5. Ania
    5 grudnia 2019 / 13:38

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:20

      Dziękuję i polecam 🙂

  6. Malwina
    5 grudnia 2019 / 14:28

    Jutro upiekę na Mikołajki 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:20

      Super 🙂

  7. Zuza
    5 grudnia 2019 / 15:28

    Czy mogę podzielić pracę na dwa etapy dziś ciasto i galaretka a jutro reszta? czy ciasto się nie przesuszy albo coś? nie mam mascarpone 🙁

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:22

      Tak, oczywiście można podzielić prace na dwa dni 🙂

  8. Mania
    5 grudnia 2019 / 17:00

    Cudo ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:22

      Dziękuję 🙂

  9. Wiki
    5 grudnia 2019 / 17:39

    Ślinię się na sam widok 🙂 w tym tygodniu piekłam na próbę Sułtana i wyszedł rewelacyjnie może i ta kostka dołączy na święta 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:24

      Ale super! pozdrawiam 🙂

  10. Sara
    5 grudnia 2019 / 21:40

    Rewelacja !

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:25

      Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  11. Edyta
    6 grudnia 2019 / 0:46

    Witam proszę o informacje gdzie kupie to kakao , szukałam ci już w sklepach do innego ciasta i naiestey nie mogę znaleźć .

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:43

      U mnie jest w osiedlowym sklepie, widziałam również w Tesco 🙂

  12. Sara
    6 grudnia 2019 / 14:31

    Pyszne wyszło dziękuję za wszystkie odpowiedzi 🙂 zdjecie prześle mailem 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:43

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  13. Ela
    6 grudnia 2019 / 18:39

    Potwierdzam zachwyty pycha wypiek i nie jest tak skomplikowany na jaki wyglada 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:44

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Kasia
    7 grudnia 2019 / 11:10

    Mam pytanie czy to tylko 25 g maki. Czyli spod nie będzie przypominał coś Ala biszkop? Przypisuje właśnie przepis i tak mnie tknelo

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:45

      Tak, tylko 25 g mąki, spód w ogóle nie przypomina biszkoptu, to ciężkie, mocno czekoladowe ciasto jak brownie 🙂

  15. Nika
    7 grudnia 2019 / 16:51

    Czu na pewno 25 g mąki a nie 250g mąki?

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:46

      Na pewno 25 g 🙂

  16. aska
    8 grudnia 2019 / 10:34

    25g mąki? czy 25 dkg

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:48

      25 g tak jak w przepisie 🙂

      • Monika
        14 grudnia 2019 / 17:18

        Też się nad tą mąką zastanawiałam 🥰
        Ciasto przepychota, teraz będę piekła mężowi do pracy na wigilię

        • Marta
          Autor
          15 grudnia 2019 / 0:16

          Super, mam nadzieję, że również posmakuje 🙂

  17. JAGA
    8 grudnia 2019 / 11:28

    -P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-E

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2019 / 11:48

      Super, że posmakowało 🙂

  18. Asia
    8 grudnia 2019 / 14:00

    Ciasto jest super idealne do kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:02

      Bardzo mi miło 🙂

  19. Paula
    8 grudnia 2019 / 20:59

    Ciasto wyszło super 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:02

      Bardzo się cieszę 🙂

  20. Malgosia
    9 grudnia 2019 / 2:56

    Robi Pani tak apetyczne zdjęcia że nie sposób było się nie skusić … ciasto jest pychotka bardzo fajne nie trzeba nasączyć bo od razu wilgotne i z wiśniami i kremem super pasuje 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:03

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

  21. Ola
    9 grudnia 2019 / 13:07

    Świetny blog! Prezentowałam go na studiach i dostałam 5 😂 ❤️

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:03

      Co za wiadomość 🙂 miło mi i gratuluję 5 🙂

  22. pościel dziecięca 140x200
    9 grudnia 2019 / 18:50

    wygląda przepysznie! 😀

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2019 / 23:03

      Bardzo dziękuję 🙂

  23. ania
    11 grudnia 2019 / 23:37

    Wyszło pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2019 / 1:16

      Super <3

  24. Iwona
    12 grudnia 2019 / 19:27

    Witam. Czy w tym cieście napewno ma być 25g mąki ? A nie czasem 250g?

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2019 / 10:39

      Nie, wszystko się zgadza i na pewno jest 25g 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2019 / 18:04

      Tyle jest idealnie, żeby osiągnąć zamierzony efekt 😉 Bardzo dziękuję 🙂

  25. Nina
    16 grudnia 2019 / 10:40

    Pyszne ciasto każda warstwa powala a razem to już niebo w gębie ❤️

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:11

      Super, że posmakowało 🙂

  26. Emilia
    17 grudnia 2019 / 14:47

    Czy zamiast łaski wanilii można dodać cukier waniliowy? Jeśli tak w jakiej proporcji?

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 11:41

      Zamiast cukru dodałabym raczej jedną łyżeczkę ekstraktu lub pasty z wanilii 🙂

  27. Emilia
    17 grudnia 2019 / 23:11

    Czy można zastąpić ziarenka wanilii cukrem waniliowym i w jakiej proporcji?

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 11:40

      Zamiast cukru dodałabym raczej ekstraktu z wanilii – jedną łyżeczkę 🙂

  28. Sabina
    19 grudnia 2019 / 13:53

    Czy galaretka nie będzie się odklejać od czekoladowego spodu?

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2019 / 16:08

      Jeżeli zalejemy taką delikatnie tężejącą powinna się przykleić do spodu 🙂

  29. Wiki
    22 grudnia 2019 / 12:39

    Jak zwiększyć proporcje żeby wyszła większa blacha? Taka tardycyjna 🙂

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:19

      Trzeba przeliczyć matematycznie, porównując pola blach 🙂

  30. Pati
    25 grudnia 2019 / 5:47

    W wynajmowany mieszkaniu nie mamy termoobieg w piekarniku. Jak to ograć?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:34

      Zwiększyć temp. pieczenia o 10 C 🙂 Pod koniec pieczenia obserwować ciasto,odnośnie czasu pieczenia, bo każdy piekarnik piecze niestety inaczej 🙂

  31. P
    23 stycznia 2020 / 16:42

    Jajka utrzec z cukrem z całości ? Białko i żółtko?

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2020 / 18:13

      Tak, w całości 🙂

  32. Monia
    18 lutego 2020 / 13:47

    Rewelacja to jedno z najlepszych ciast jakie w życiu jadłam !!!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:31

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  33. Kinia
    26 marca 2020 / 23:15

    Wspaniałe ciasto i prosto się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:42

      Super, że posmakowało 🙂

  34. Jolka
    19 kwietnia 2020 / 22:26

    Zrobiłam Kostkę. Jest obłędna! To mój nowy faworyt, I mojego Męża też 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2020 / 12:21

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  35. Karo
    11 maja 2020 / 21:30

    Ciasto wyszlo super 😊

    • Marta
      Autor
      13 maja 2020 / 2:20

      Super, że posmakowało 🙂

  36. Kaoy77
    30 czerwca 2020 / 11:47

    Rewelacyjne ciacho smaki się super uzupełniają i w sumie nie jest takie skomlikowane na jakie wygląda skoro i ja dałam radę 🙂 polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lipca 2020 / 11:32

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  37. Paulina
    10 lipca 2020 / 9:47

    ciasto gwiazda wieczoru, lekkie i idealne na lato, polecam! 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lipca 2020 / 2:10

      Super, ogromnie się cieszę 🙂

    • Paula
      6 listopada 2020 / 12:50

      Czy mrożone wiśnie rozmrażam przed wyłożeniem na ciasto, czy takie mrożone zalewam galaretką? Przepis bardzo mi się podoba, ale nie mam wiśni w syropie…

      • Marta
        Autor
        9 listopada 2020 / 11:16

        Mrożone od razu zalać galaretką – ze względu na mrożone owoce galaretka błyskawicznie zastyga,dlatego trzeba to zrobić zdecydowanym ruchem 😉

  38. Aneta
    17 grudnia 2020 / 10:47

    Dzień dobry 🙂 chciałabym zrobić ciasto na święta tylko mam jedną zagwostkę – mam piekarnik gazowy. Czy mam w tej sytuacji zwiększyć temperaturę tylko ? Jeśli tak to o ile ? Czy również czas pieczenia ?
    Z góry dziękuje za pomoc 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2020 / 12:14

      Zwiększyłabym temp. pieczenia o 10 C, czas bez zmian 🙂

  39. ania
    5 stycznia 2021 / 15:36

    Dzień Dobry. Upiekłam na razie sam spód- robiłam wszystko wg przepisu, wygląda mi na dość wysoki. Czy upadnie po wystudzeniu? Czy mam trochę go ściąć? 😉

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2021 / 11:28

      Dzień dobry, spód to takie a’la brownie, nic nie robiłam z nim po upieczeniu – nie odcinałam, ani nie opadał 🙂

  40. Aneta
    4 listopada 2021 / 13:19

    Pani Marto,
    po zdjęciach wydaje mi się, że ciasta-spodu jest dość sporo. Mam blaszkę 22×33 i zastanawiam się, czy zwiększyć proporcje ciasta na spód czy nie… Jak Pani myśli?

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2021 / 17:31

      Tak, ciasta jest dość sporo, wtedy super akcentuje z resztą dodatków i nie „znika” w smaku. Jednak przeliczając obie formy wychodzi różnica zaledwie 1,26 porcji, więc na większej blaszce też będzie ok 🙂

  41. Asiulka
    1 kwietnia 2022 / 14:23

    Rewelacyjne ciasto !!!

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2022 / 22:55

      Super, że posmakowało 🙂

  42. Joanna
    18 lutego 2024 / 12:36

    Kostka wisniowa jest wspaniała.Mam tylko jedno pytanie : czy ciasto po wyjęciu z piekarnika opada , bo moje opadło.Nie wiem czy zrobiłam gdzieś błąd czy tak ma być.

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2024 / 20:04

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Tak, to ciasto jest ciężkie, wilgotne, może opadać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 23 =