Makaron ze szpinakiem i fetą

Makaron ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami to pomysł na błyskawiczny obiad z zaledwie kilku składników. Danie jest bardzo pożywne i aromatyczne, koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!

Makaron ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku „baby”
  • 200 g sera feta
  • pieprz
  • parmezan do podania
  • opcjonalnie 150 g śmietanki 18%

Makaron ugotować z instrukcją podaną na opakowaniu. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki podsmażyć na rozgrzanej patelni (bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy olej którym pokryte są pomidory). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać szpinak i smażyć razem do czasu, aż szpinak „zwiędnie” i straci objętość. Dodać połowę pokruszonego sera feta, podsmażyć do czasu aż się roztopi. Dodać Ugotowany makaron, wymieszać. Opcjonalnie wlać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem i parmezanem.

Smacznego!

Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Makaron w sosie szpinakowym z fetą
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Makaron z suszonymi pomidorami i fetą

Komentarzy: 10

  1. Milka
    16 grudnia 2019 / 12:22

    Jakie pyszności na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:11

      Polecam 🙂

  2. Majka
    16 grudnia 2019 / 12:34

    Pewniak 😍

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:11

      🙂 🙂 🙂

  3. Ewelina
    16 grudnia 2019 / 21:29

    Cudowności 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:14

      Dziękuję 🙂

  4. Aga
    16 grudnia 2019 / 21:56

    Już uwielbiam i jakże apetyczne zdjęcia!

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:14

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. 19 grudnia 2019 / 9:02

    Ojejku ślinka cieknie. Właśnie jestem w pracy i zastanawiałam sie co przyrządzić na obiad w domu. Nie chciałam w sumie niczego bardzo skomplikowanego bo mam obecnie nawał zajęć w pracy i nie mam głowy do gotowania. A jednak wypadałoby smacznie zjeść ( wolę domowe jedzenie niż zamawiane). I prawdopodobnie właśnie to przygotuję na obiadek. Szczególnie, że większość składników do dania mam u siebie w domu ( bede musiała jedynie kupić opakowanie fety).

    W zasadzie, nigdy nie łaczyłam parmezanu z fetą ale wydaje mi się, ze połączenie to będzie smaczne.

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2019 / 16:04

      Zdecydowanie polecam 🙂 parmezan pasuje chyba do wszystkiego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 10 =