Site icon marta-gotuje.pl

Kostka Wiśniowa

Kostka wiśniowa, czyli obłędnie czekoladowe ciasto a’la brownie w towarzystwie kwaskowych wiśni w galaretce i delikatnego waniliowego kremu. Smaki idealnie się dopełniają, ciasto nie jest za słodkie, jego jedyną wadą jest fakt, że trudno poprzestać na jednym kawałku ; ) Do jego przygotowania użyłam produktów Dr. Oetker „Ze świata natury”, które cechują się intensywnym smakiem i zapachem, więc świetnie sprawdzają się w wypiekach. Polecam!!

Składniki na ciasto (blacha 24×24 cm):

Masło roztopić z czekoladą na niewielkim ogniu, przestudzić. Jajka zmiksować z cukrem, na jasną, puszystą masę (powinny znacznie powiększyć swą objętość). Cienkim strumieniem wlać czekoladę z masłem, krótko zmiksować na niskich obrotach. Dodać mąkę, kakao i sól, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25 minut.

Dodatkowo:

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku. Na przestudzone ciasto ułożyć wiśnie, zalać tężejącą galaretką, przełożyć do lodówki do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje.

Składniki na waniliowy krem:

Wszystkie składniki (poza kakao) zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Przełożyć na schłodzoną galaretkę, wyrównać i udekorować kakao.

Smacznego!

*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker

Exit mobile version