Kostka z rabarbarem to idealna propozycja na nadchodzący Dzień Matki : ) Delikatne ciasto z bezowo-migdałowym wykończeniem, przełożone rabarbarowym musem i śmietankową masą z mascarpone. Trudno mu się oprzeć! Świetnie się prezentuje i do tego rewelacyjnie smakuje, polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):
- 260 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 250 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 8 żółtek (z dużych jajek, temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżek mleka (temp. pokojowa)
Masło utrzeć z solą i cukrem przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera. Kolejno dodawać żółtka oraz ekstrakt z wanilii, cały czas miksując (można zmniejszyć obroty).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do otrzymanej masy. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. *
*Jeśli macie dwie jednakowe blachy, drugą część przełożyć do drugiej formy również wyłożonej papierem do pieczenia i po nałożeniu bezy piec równocześnie co zaoszczędzi czas przygotowania : )
Składniki na bezę:
- 8 białek (z dużych jajek)
- 2 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałowych
Białka ubić na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując do uzyskania lśniącej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. *
Masę bezową podzielić na dwie połowy, przełożyć na przygotowane ciasta i każdą z nich posypać połową płatków migdałowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 C (termoobieg) przez 45 minut. (Jeśli płatki migdałowe będą zbyt mocno się przypiekać można przykryć ciasto w piekarniku papierem do pieczenia). Pozostawić do wystudzenia.
* Jeżeli nie posiadacie 2 jednakowych blach i pieczecie 2 warstwy oddzielnie, drugą bezę należy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem! Wtedy oczywiście, aby uzyskać odpowiednią ilość bezy na jedną „turę” powyższe składniki dzielimy przez dwa ; )
Masa rabarbarowa:
- 650 g rabarbaru
- 100 ml wody
- 65 g cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) + 6 łyżek wody
- opcjonalnie kilka truskawek oraz ziarenka z laski wanilii
Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka wraz z 100 ml wody, cukrem, truskawkami oraz wanilią. Gotować przez kilka minut do czasu rozpuszczenia się cukru.
Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru, ponownie zagotować i trzymać chwilę na ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, przestudzić. Letni mus wyłożyć na jeden z blatów upieczonego ciasta, pozostawić do ostygnięcia (mus zgęstnieje).
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. (Zbyt długie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu!) Masę śmietankową przełożyć na wystudzony rabarbarowy mus, przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!