Site icon marta-gotuje.pl

Kostka z rabarbarem

Kostka z rabarbarem to idealna propozycja na nadchodzący Dzień Matki : ) Delikatne ciasto z bezowo-migdałowym wykończeniem, przełożone rabarbarowym musem i śmietankową masą z mascarpone. Trudno mu się oprzeć! Świetnie się prezentuje i do tego rewelacyjnie smakuje, polecam!!!


Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

Masło utrzeć z solą i cukrem przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera. Kolejno dodawać żółtka oraz ekstrakt z wanilii, cały czas miksując (można zmniejszyć obroty).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do otrzymanej masy. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. *

*Jeśli macie dwie jednakowe blachy, drugą część przełożyć do drugiej formy również wyłożonej papierem do pieczenia i po nałożeniu bezy piec równocześnie co zaoszczędzi czas przygotowania : )

Składniki na bezę:

Białka ubić na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując do uzyskania lśniącej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. *

Masę bezową podzielić na dwie połowy, przełożyć na przygotowane ciasta i każdą z nich posypać połową płatków migdałowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 C (termoobieg) przez 45 minut. (Jeśli płatki migdałowe będą zbyt mocno się przypiekać można przykryć ciasto w piekarniku papierem do pieczenia). Pozostawić do wystudzenia.

* Jeżeli nie posiadacie 2 jednakowych blach i pieczecie 2 warstwy oddzielnie, drugą bezę należy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem! Wtedy oczywiście, aby uzyskać odpowiednią ilość bezy na jedną „turę” powyższe składniki dzielimy przez dwa ; )

Masa rabarbarowa:

Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka wraz z 100 ml wody, cukrem, truskawkami oraz wanilią. Gotować przez kilka minut do czasu rozpuszczenia się cukru.
Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru, ponownie zagotować i trzymać chwilę na ogniu, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika, przestudzić. Letni mus wyłożyć na jeden z blatów upieczonego ciasta, pozostawić do ostygnięcia (mus zgęstnieje).

Masa śmietankowa:

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. (Zbyt długie miksowanie może spowodować zwarzenie się kremu!) Masę śmietankową przełożyć na wystudzony rabarbarowy mus, przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego!




Exit mobile version