W komentarzach poleciliście mi ostatnio kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe i przyznaję, że był to dobry wybór! Święta nie kojarzyły mi się dotąd z rogalikami, ale w takiej wersji pasują idealnie : ) Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam ; )
Składniki :
- 150 mąki pszennej
- 60 g cukru
- 2 żółtka
- 60 g mielonych migdałów
- 40 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g miękkiego masła
- 1 laska wanilii
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałeczek i podzielić na części. Z każdej z nich uformować rogalik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Składniki na posypkę
- 100 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka startej laski cynamonu
- 1 laska wanilii
Wszystkie składniki wrzucić do szczelnego pojemnika lub słoika. Zamknąć, wymieszać potrząsając i trzymać je razem przez czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypać z każdej strony cukrem z cynamonem. Cukier z cynamonem i laską wanilii można zostawić także na później i używać do innych wypieków : )
Smacznego : )