Site icon marta-gotuje.pl

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe

W komentarzach poleciliście mi ostatnio kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe i przyznaję, że był to dobry wybór! Święta nie kojarzyły mi się dotąd z rogalikami, ale w takiej wersji pasują idealnie : ) Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam ; )



Składniki :

Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami i orzechami. Wysypać na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier oraz żółtka. Za pomocą noża posiekać i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałeczek i podzielić na części. Z każdej z nich uformować rogalik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Składniki na posypkę

Wszystkie składniki wrzucić do szczelnego pojemnika lub słoika. Zamknąć, wymieszać potrząsając i trzymać je razem przez czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obsypać z każdej strony cukrem z cynamonem. Cukier z cynamonem i laską wanilii można zostawić także na później i używać do innych wypieków : )

Smacznego : )






Exit mobile version