Site icon marta-gotuje.pl

Wegański mus czekoladowy

Przedstawiam Wam przepis na idealny, obłędnie pyszny mus czekoladowy w zdrowej odsłonie! Deser jest na bazie nerkowców, mleka kokosowego i oczywiście gorzkiej czekolady. Najtrudniejszy moment podczas jego przygotowania to czas oczekiwania, aż się schłodzi i osiągnie idealną konsystencję ; ) Polecam!!!


Składniki: (6 porcji)

Orzechy zalać na noc wodą. Czekoladę roztopić na parze wraz z olejem kokosowym. Namoczone przez noc nerkowce dokładnie odcedzić, dodać płynną część mleka kokosowego (pozostałą stałą część zostawić na później), syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli morskiej i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i ponownie zmiksować. Na koniec dodać stałą część mleka kokosowego i zmiksować do połączenia się składników (jeśli Wasz blender nie jest na tyle pojemny można zmiksować tą część mikserem). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować kakao.

Smacznego!



Inspiracaja – The Kitchen McCabe
Exit mobile version