Site icon marta-gotuje.pl

Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby to nic innego jak delikatny, wegański mus czekoladowy przygotowany z zaledwie dwóch składników – wspomnianej wcześniej wody z ciecierzycy oraz gorzkiej czekolady : ) Niezwykle puszysty, prosty i szybki do przygotowania. Polecam!!!


Składniki:

W niedużym garnku zagotować małą ilość wody, położyć na nim metalową miskę (tak aby nie dotykała powierzchni wody) z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Rozpuszczać na parze, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z garnka, ostudzić. Wodę z ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (ok 5 min), opcjonalnie można dodać sól lub/i cukier puder, cynamon. Dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.  Przelać do pucharków i schłodzić przez godzinę w lodówce. Deser świetnie smakuje  z dodatkiem malin.

Smacznego!



Inspiracja „Jadłonomia”

Exit mobile version