Mus czekoladowy z aquafaby

Mus czekoladowy z aquafaby to nic innego jak delikatny, wegański mus czekoladowy przygotowany z zaledwie dwóch składników – wspomnianej wcześniej wody z ciecierzycy oraz gorzkiej czekolady : ) Niezwykle puszysty, prosty i szybki do przygotowania. Polecam!!!


Mus czekoladowy z aquafaby

Składniki:

  • 150 ml aquafaby (woda z 1 puszki ciecierzycy o pojemności 400 ml)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, szczypta cynamonu, maliny itp.

W niedużym garnku zagotować małą ilość wody, położyć na nim metalową miskę (tak aby nie dotykała powierzchni wody) z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Rozpuszczać na parze, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z garnka, ostudzić. Wodę z ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (ok 5 min), opcjonalnie można dodać sól lub/i cukier puder, cynamon. Dodać roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką.  Przelać do pucharków i schłodzić przez godzinę w lodówce. Deser świetnie smakuje  z dodatkiem malin.

Smacznego!


Wegański mus czekoladowy


Mus czekoladowy bez jajek

Inspiracja „Jadłonomia”

Komentarzy: 16

  1. Majka
    12 lutego 2018 / 9:50

    Zapachniało wiosną 🌷 Świetna propozycja!

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2018 / 1:01

      Już odliczam 😉 Kwiaty i słodkości pomagają 🙂

  2. Ives
    12 lutego 2018 / 10:55

    Kocham musy!!! dziś miałam w planach humus więc woda akurat się nie zmarnuje, bo ja to zawsze wylewam 😀

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2018 / 1:01

      Idealne wyczucie! daj znać jak posmakowało 🙂

  3. OLa
    12 lutego 2018 / 11:10

    Wygląda idealnie 🙂 nie znam tej aquafaby czy to się ubije na sztywno?

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2018 / 1:01

      Ubije! zupełnie jak białko z kurzego jajka 🙂

  4. A_S_I_U_L_A
    12 lutego 2018 / 14:20

    P_R_Z_E_P_Y_S_Z_N_Y !!!

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2018 / 1:02

      Ogromnie się cieszę 🙂

  5. Mia
    12 lutego 2018 / 19:28

    Przepyszny deser i mega łatwy 😋

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2018 / 1:02

      Super, że posmakował 🙂

  6. Dusia
    12 lutego 2018 / 20:36

    Pycha jak dla mnie nie trzeba schładzać w lodowce konsystencja od razu była ok 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2018 / 1:02

      U nas też długo w lodówce nie poleżał 😉

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2018 / 1:15

      Polecam, pyszny i prosty 🙂

  7. Zeldka
    25 lutego 2018 / 18:49

    Najlepszy wegański mus jaki jadłam pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:55

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 5 =