Site icon marta-gotuje.pl

Orkiszowy omlet ze śliwkami

Uwielbiam słodkie śniadania : ) Omlet należy do moich faworytów, zwłaszcza z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców. Połączenie dojrzałych śliwek z polewą jogurtowo-orzechową jest przepyszne, koniecznie wypróbujcie. Taki posiłek super sprawdzi się również po treningu : ) Polecam!!!

Składniki:

Białka oddzielić od żółtek, zmiksować do uzyskania sztywnej piany, pod koniec dodając ksylitol. Dodać żółtka i mąkę, delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na mocno rozgrzanej teflonowej patelni wysmarowanej niewielką ilością oleju kokosowego. Śliwki umyć, usunąć pestkę, pokroić na mniejsze kawałki. Podlać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu, do czasu aż delikatnie się rozpadną i zmiękną. Gotowy omlet udekorować jogurtem i masłem orzechowym, na wierzch przełożyć śliwki.

Smacznego!

Exit mobile version