Site icon marta-gotuje.pl

Owsiane serniczki

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc serniki na pewno zagoszczą w Waszych domach ; ) Moja dzisiejsza propozycja to mini serniczki w zdrowszej i błyskawicznej odsłonie. Dla wszystkich, którzy podobnie jak ja nie mają cierpliwości do mielenia twarogu mam mój sprawdzony patent – wykorzystanie blendera ; ) Zaoszczędzi Wam to wiele pracy i czasu, tak potrzebnego podczas świątecznej gorączki… Serniczki w takiej odsłonie możecie podać zarówno jako słodki deser, ale również śniadanie, czy pożywną kolację. Polecam!



Składniki :

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • ok. 200 g mandarynek
  • garść orzechów włoskich

Twaróg przekładamy do pojemnika do siekania i miksujemy na jednolitą masę, bez grudek. Dodajemy miód, sok z pomarańczy, ekstrakt z wanilii oraz jajka i ponownie miksujemy.  Dodajemy jogurt naturalny wraz z płatkami i mieszamy łyżką. Całość przekładamy do naczynek żaroodpornych, do środka wciskamy kawałki mandarynek, a  na wierzchu układamy posiekane orzechy i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok.25-30 min. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego : )







Jeśli chodzi o mój wybór, to posiadam blender Sencor SHB 4360 o mocy 800 W i pojemności pojemnika do siekania 500 ml. Taka wielkość pozwala na utarcie (jednorazowo) 500 g twarogu. Dodatkowo na stronie producenta znalazłam informację, że trwa akcja „90 dni zero ryzyka albo zwrot pieniędzy”, dzięki czemu można sprawdzić, czy produkt spełnia nasze oczekiwania.



Exit mobile version