Site icon marta-gotuje.pl

Owsianka szarlotkowa

Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. Po całym świątecznym szaleństwie chętnie wracam do codziennej, porannej rutyny z takim śniadaniem w roli głównej : ) Na blogu znajdziecie już kilka zapiekanych owsianek, dzisiejsza wersja, dzięki dodatkowi miodu jest trochę słodsza, więc idealnie sprawdzi się również w formie deseru. Dodatki możecie modyfikować wg własnych upodobań, więc liczba kombinacji jest ogromna i trudno się znudzić : ) Całość przygotowuję zazwyczaj wieczorem, wkładam na noc do lodówki, a rano zapiekam i rozkoszuję się pysznym śniadaniem : ) Polecam!!


Składniki na owsiankę (3 porcje):

Składniki na jabłkowe nadzienie:

Połowę orzechów pokroić, dodać pozostałe składniki (poza drugą połową orzechów ; ), wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Jeśli użyjecie płatków błyskawicznych, wystarczy odstawić na kilka minut.

Jabłka pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać i dusić pod przykryciem w  dużym rondlu przez ok. 20 minut.

W naczyniach żaroodpornych układać nadzienie jabłkowe, masę owsianą i kolejną porcję nadzienia, posypać pozostałymi orzechami. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 30 minut.

Smacznego!





Inspiracja
Exit mobile version