Owsianka szarlotkowa

Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. Po całym świątecznym szaleństwie chętnie wracam do codziennej, porannej rutyny z takim śniadaniem w roli głównej : ) Na blogu znajdziecie już kilka zapiekanych owsianek, dzisiejsza wersja, dzięki dodatkowi miodu jest trochę słodsza, więc idealnie sprawdzi się również w formie deseru. Dodatki możecie modyfikować wg własnych upodobań, więc liczba kombinacji jest ogromna i trudno się znudzić : ) Całość przygotowuję zazwyczaj wieczorem, wkładam na noc do lodówki, a rano zapiekam i rozkoszuję się pysznym śniadaniem : ) Polecam!!


Składniki na owsiankę (3 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki orzechów (np. włoskie i migdały)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki żurawiny/owoców goji/rodzynek wg upodobań
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki wody

Połowę orzechów pokroić, dodać pozostałe składniki (poza drugą połową orzechów ; ), wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Jeśli użyjecie płatków błyskawicznych, wystarczy odstawić na kilka minut.

Jabłka pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać i dusić pod przykryciem w  dużym rondlu przez ok. 20 minut.

W naczyniach żaroodpornych układać nadzienie jabłkowe, masę owsianą i kolejną porcję nadzienia, posypać pozostałymi orzechami. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 30 minut.

Smacznego!


pieczona owsianka szarlotka

Pieczona owsianka z jablkami

Owsianka szarlotkowa

Inspiracja

Komentarzy: 34

  1. Iga
    3 stycznia 2016 / 15:21

    Ależ to pysznie wygląda… 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2016 / 22:49

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. 3 stycznia 2016 / 15:58

    jak dla mnie bajka 🙂 lubię takie śniadania 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2016 / 22:50

      Ja również, owsianka rządki <3

  3. Malinka
    3 stycznia 2016 / 20:15

    Jutro robię 🙂 przyda się po świątecznym obżarstwie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2016 / 22:50

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Kasia
    3 stycznia 2016 / 20:28

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2016 / 22:50

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. Lidla
    3 stycznia 2016 / 23:24

    Uwielbiam takie pożywne śniadania 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:55

      Ja również 🙂

  6. minka
    4 stycznia 2016 / 1:58

    Jem oczami !

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 0:55

      🙂

  7. Majka
    5 stycznia 2016 / 15:10

    Mhmm…dlaczego akurat teraz skończyła mi się owsianka??? To cudo trzeba koniecznie zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 22:51

      Mam nadzieję, że później się uda, uwielbiam zapiekane owsianki 🙂

  8. Baśka
    6 stycznia 2016 / 20:41

    Niebo w gębie!!!!!!

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 0:01

      Super, że posmakowała 🙂

  9. katy
    6 stycznia 2016 / 20:42

    Jak komuś się wydaje, że nie lubi owsianki niech spróbuje…

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 0:01

      Zdecydowanie, tej owsianki nie można nie lubić 🙂

  10. Majka
    7 stycznia 2016 / 18:36

    Owsiankowa „debeściara” 😉

    • Marta
      Autor
      7 stycznia 2016 / 23:14

      🙂 🙂 🙂

  11. Agata
    6 marca 2016 / 2:50

    Skąd te cudowne podstawki?

    • Marta
      Autor
      6 marca 2016 / 17:35

      Lokalny tartak 🙂

  12. Nina
    9 września 2016 / 15:20

    Przepyszna korzystam z pysznych jabłuszek z ogrodu i mam cudne śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 września 2016 / 23:47

      Super, że posmakowała 🙂

  13. Isia
    14 listopada 2016 / 23:51

    Uwielbiam ją 🙂 od tej owsianki zaczęła się moja śniadaniowa przygoda z owsianymi płatkami a długo byłam nie do przekonania 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2016 / 12:33

      Super, bardzo mi miło, że owsianki zaakceptowane 😀

  14. Iza
    13 listopada 2018 / 13:35

    Super owsianka pierwszy raz robiłam pieczoną i na pewno nie ostatni 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2018 / 0:36

      Bardzo się cieszę, pieczone owsianki są super 🙂

  15. Mała
    10 maja 2019 / 10:38

    Przepyszne najlepsza owsianka jaką jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:50

      Ogromnie mi miło 🙂

  16. Kama
    11 października 2019 / 10:48

    The best of the best i owsianka odczarowana 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:40

      Super! najlepsza rekomendacja 😉

  17. Iga
    5 grudnia 2019 / 17:34

    Najlepsza owsianka też przepadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2019 / 0:23

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 16 =