Kontakt

blog kulinarny

Owsianka szarlotkowa

Owsianka to jedno z moich ulubionych śniadań. Po całym świątecznym szaleństwie chętnie wracam do codziennej, porannej rutyny z takim śniadaniem w roli głównej; ) Na blogu znajdziecie już kilka zapiekanych owsianek, dzisiejsza wersja, dzięki dodatkowi miodu jest trochę słodsza, więc idealnie sprawdzi się również w formie deseru. Dodatki możecie modyfikować wg własnych upodobań, więc liczba kombinacji jest ogromna i trudno się znudzić : ) Całość przygotowuję zazwyczaj wieczorem, wkładam na noc do lodówki, a rano zapiekam i rozkoszuję się pysznym śniadaniem ; ) Polecam!!


Owsianka z prażonymi jabłkami

Składniki na owsiankę (3 porcje):

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki orzechów (np. włoskie i migdały)
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Składniki na jabłkowe nadzienie:

  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki żurawiny/owoców goji/rodzynek wg upodobań
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 szklanki wody

Połowę orzechów pokroić, dodać pozostałe składniki (poza drugą połową orzechów ; ), wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Jeśli użyjecie płatków błyskawicznych, wystarczy odstawić na kilka minut.

Jabłka pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać i dusić pod przykryciem w  dużym rondlu przez ok. 20 minut.

W naczyniach żaroodpornych układać nadzienie jabłkowe, masę owsianą i kolejną porcję nadzienia, posypać pozostałymi orzechami. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 30 minut.

Smacznego!


pieczona owsianka szarlotka
 


Pieczona owsianka z jablkami
 


Owsianka szarlotkowa


Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 3 stycznia, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Desery, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

26 komentarzy

  1. Iga

    Ależ to pysznie wygląda… 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. jak dla mnie bajka 🙂 lubię takie śniadania 🙂

    1. Marta

      Ja również, owsianka rządki <3

  3. Malinka

    Jutro robię 🙂 przyda się po świątecznym obżarstwie 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Kasia

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. Lidla

    Uwielbiam takie pożywne śniadania 🙂 🙂

    1. Marta

      Ja również 🙂

  6. Majka

    Mhmm…dlaczego akurat teraz skończyła mi się owsianka??? To cudo trzeba koniecznie zrobić 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że później się uda, uwielbiam zapiekane owsianki 🙂

  7. Baśka

    Niebo w gębie!!!!!!

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  8. katy

    Jak komuś się wydaje, że nie lubi owsianki niech spróbuje…

    1. Marta

      Zdecydowanie, tej owsianki nie można nie lubić 🙂

  9. Majka

    Owsiankowa “debeściara” 😉

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  10. Agata

    Skąd te cudowne podstawki?

    1. Marta

      Lokalny tartak 🙂

  11. Nina

    Przepyszna korzystam z pysznych jabłuszek z ogrodu i mam cudne śniadanie 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  12. Isia

    Uwielbiam ją 🙂 od tej owsianki zaczęła się moja śniadaniowa przygoda z owsianymi płatkami a długo byłam nie do przekonania 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo mi miło, że owsianki zaakceptowane 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top