Paluchy drożdżowe z makiem lub sezamem, czyli bardzo proste i pyszne domowe pieczywo. Znikają w zastraszającym tempie, moje dzieci zjadają je bez żadnych dodatków ; ) Z połowy ciasta zrobiłam bułeczki i mimo tego samego surowca smakowały trochę inaczej : ) Polecam wypróbować !!
Składniki (14 sztuk):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7g instant
- 1 szklanka ciepłego mleka( ewentualnie dodać odrobinę więcej gdyby ciasto było za twarde)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko wielkość L+ 1 jajko do posmarowania paluchów
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki maku lub sezamu
Do małej miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. (Z drożdży instant nie trzeba robić rozczynu,wystarczy wsypać je bezpośrednio do mąki, wymieszać i dodać pozostałe składniki, a następnie wyrobić ciasto) Gdy zaczyn „ruszy” przelać do miski z przesianą mąką, dodać ciepłe mleko, resztę cukru, sól i olej oraz jedno duże jajko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, jeśli będzie zbyt zwarte można dodać trochę mleka lub wody. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie podzielić je na 14 części, uformować podłużne wałeczki długości ok. 30 cm. i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć paluchy . Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!