Site icon marta-gotuje.pl

Panzanella

Panzanella, czyli włoska sałatka chlebowo pomidorowa. Pierwszy raz ujrzałam ją w menu włoskiej restauracji i po przeczytaniu składników nie bardzo wiedziałam czym różni się od popularnej bruschetty : ) Właściciel, który jest rodowitym Włochem szybko wyjaśnił mi, że kluczową różnicą jest sposób podania. Wersja ta od razu przypadła mi do gustu, więc koniecznie musiałam szybko powtórzyć ją w domu. Prosto, pysznie i zdrowo : ) Polecam!!!


Składniki:

Chleb podpiec na grillu elektrycznym (lub w piekarniku). Pokroić na mniejsze kostki. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę. Dodać do pomidorów wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekaną bazylię i oliwę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wmieszać kromki chleba. Osobiście lubię zjadać od razu, kiedy chleb nasiąknie odrobinę od pomidorowej masy, ale nadal jest chrupiący.

Smacznego!



Exit mobile version