Site icon marta-gotuje.pl

Papryki nadziewane mielonym

Papryki nadziewane mięsem mielonym to pomysł na prosty i szybki obiad, który jest idealną odmianą dla zwykłych kotletów mielonych. Bliżej im chyba do gołąbków, choć w roli kapusty występuje tu papryka. Z nadzieniem można eksperymentować do woli, zamiast ryżu dodać kaszę, przygotować wersję meksykańską z fasolą i kukurydzą, czy nawet podać je w wersji wegańskiej rezygnując z mięsa, na rzecz kasz i warzyw. Każda opcja jest przepyszna, polecam!!!


Składniki:

Górną część papryk ścinamy i usuwamy gniazda. Odkrojoną paprykę kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z jajkiem, podsmażoną cebulą (uprzednio pokrojoną w kosteczkę), ugotowanym woreczkiem ryżu oraz przyprawami. Mieszamy, a następnie nadziewamy papryki. Podsmażamy przez chwilę (trzymając nieodkrojoną stroną u góry, czyli mielonym na dole ; ),  przekładamy tak, aby mięso znalazło się na górze, a następnie podlewamy wodą i  dusimy pod przykryciem ok 45 minut.

Smacznego!


Exit mobile version