Kiedyś nie należałam do fanek awokado, ale obecnie sprawdzam je w każdej możliwej kombinacji : ) Pasta jajeczna z awokado jest przepyszna! Świetnie smakuje z grzankami, ale uwielbiamy ją tak bardzo, że potrafimy zjadać jako sałatkę, bez żadnych dodatków ; ) Idealna dla dzieci, które na pewno nie wyczują awokado ani opcjonalnych dodatków : ) Jeśli nie macie pomysłu na pyszny i zdrowy dodatek do kanapek, a do tego błyskawiczny i prosty do przygotowania, koniecznie wypróbujcie : ) Polecam!!!
Przepis na pastę jajeczną z awokado
Składniki:
- 2 jajka (wielkość L)
- 1/2 dojrzałego awokado
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżeczka jogurtu greckiego lub naturalnego
- sól, pieprz
- szczypiorek do podania
Jajka zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować przez 4-5 min. od zagotowania wody. Zdjąć z palnika, odlać gorącą wodę i zalać zimną. Jajka obrać ze skorupki, pokroić w małą kostkę. Awokado obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Dodać do jajek wraz z drobno posiekaną cebulką. Wymieszać. Dodać pieprz i łyżeczkę jogurtu. Wymieszać. Podawać ze szczypiorkiem.
Smacznego!
Uwaga!
Pasta świetnie smakuje również z dodatkiem czosnku i/lub suszonych pomidorów : )