Site icon marta-gotuje.pl

Pasta z tuńczyka i pieczonej papryki

Wielkanoc niestety już za nami i pora powrócić do rzeczywistości : ) Na pocieszenie zawsze można rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego śniadania, które wprawi nas w dobry nastrój ; ) U nas wybór padł na smakowitą pastę z tuńczyka, tym razem w towarzystwie pieczonej papryki, która nadaje jej słodkiej nuty. Polecam!!! 

Składniki:

Paprykę pokroić w mniejsze kawałki,, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcja grill lub górna grzałka) przez ok. 15 minut do czasu aż papryki będą miękkie, a skórka zacznie brązowieć. Po tym czasie papryki wyjąć z piekarnika owinąć w folię aluminiową i pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem. Dodać tuńczyka odsączonego z sosu i jajko ugotowane na twardo, obrane ze skorupki i pokrojone w małą kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy do smaku. Wymieszać, posypać ziarnami sezamu.

Smacznego!


Exit mobile version