Kontakt

blog kulinarny

Pasta z tuńczyka i pieczonej papryki

Wielkanoc niestety już za nami i pora powrócić do rzeczywistości : ) Na pocieszenie zawsze można rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego śniadania, które wprawi nas w dobry nastrój ; ) U nas wybór padł na smakowitą pastę z tuńczyka, tym razem w towarzystwie pieczonej papryki, która nadaje jej słodkiej nuty. Polecam!!! 

pasta z tuńczyka i pieczonej papryki


Składniki:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz, czarny sezam

Paprykę pokroić w mniejsze kawałki,, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcja grill lub górna grzałka) przez ok. 15 minut do czasu aż papryki będą miękkie, a skórka zacznie brązowieć. Po tym czasie papryki wyjąć z piekarnika owinąć w folię aluminiową i pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem. Dodać tuńczyka odsączonego z sosu i jajko ugotowane na twardo, obrane ze skorupki i pokrojone w małą kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy do smaku. Wymieszać, posypać ziarnami sezamu.

Smacznego!


Pasta z tuńczyka przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 kwietnia, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Do kanapek, Dodatki, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

18 komentarzy

  1. Majka

    Wspaniała propozycja 💛

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

      1. Majka

        Pyszniutka 🙂

        1. Marta

          Super, że posmakowała 🙂

  2. Ulka

    Uwielbiam pasty do kanapek robione w domku 🙂 wiem co jem 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, smacznie i zdrowo 🙂

  3. Ryba

    Pomysł jak zawsze genialny 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Dulka

    Pasta bardzo smaczna 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Karo

    Supcio polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top