Jestem ogromną miłośniczką wszystkich past do kanapek, zarówno tych na słodko jak i w wersji wytrawnej : ) Są nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale również bardzo zdrowe. Świetnie sprawdzają się też w przypadku małych niejadków, którym możemy w nich „przemycić” dużą dawkę zdrowia i zachęcić do próbowania nowych smaków. Przygotowałam dla Was zestawienie 3 past, które na pewno podbiją Wasze serca: pasta z czerwonej fasoli, pasta z wędzonej makreli i słodka pasta twarogowa. Jeśli również macie swoje sprawdzone połączenia, podzielcie się nimi proszę w komentarzu : )
- 1 duża makrela
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja
- pieprz do smaku
Z makreli usunąć skórę, oddzielić mięso od ości. Jajka przełożyć do małego rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 6 minut, zdjąć z ognia zalać zimną wodą, obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do makreli wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać łyżką.
Smacznego!
Pasta z czerwonej fasoli – przepis
- 250 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 3 suszone pomidory (bez zalewy)
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja
- garść listków bazylii
- pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Udekorować ziarnami słonecznika i bazylią.
Smacznego!
Pasta twarogowa – przepis
- 200 g twarogu
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem.
Smacznego!
Do przygotowania wszystkich past wykorzystałam Miksturę Olei Cardio do sałatek Dr Gaja, która jest zbiorem nierafinowanych, tłoczonych na zimno olei: lnianego, z wiesiołka, z ostropestu i z pestek dyni. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Aby zachować pełnie właściwości pamiętajcie, aby spożywać ją wyłącznie na zimno : )