Kontakt

blog kulinarny

Pasty do kanapek

Jestem ogromną miłośniczką wszystkich past do kanapek, zarówno tych na słodko jak i w wersji wytrawnej : ) Są nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale również bardzo zdrowe. Świetnie sprawdzają się  też w przypadku małych niejadków, którym możemy w nich “przemycić” dużą dawkę zdrowia i zachęcić do próbowania nowych smaków. Przygotowałam dla Was zestawienie 3 past, które na pewno podbiją Wasze serca: pasta z czerwonej fasoli, pasta z wędzonej makreli i słodka pasta twarogowa. Jeśli również macie swoje sprawdzone połączenia, podzielcie się nimi proszę w komentarzu : )


Pasty do kanapek przepisy
Pasta z wędzonej makreli – przepis

  • 1 duża makrela
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja
  • pieprz do smaku

Z makreli usunąć skórę, oddzielić mięso od ości. Jajka przełożyć do małego rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 6 minut, zdjąć z ognia zalać zimną wodą, obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do makreli wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać łyżką.

Smacznego!

Pasta z czerwonej fasoli – przepis

  • 250 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 3 suszone pomidory (bez zalewy)
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja
  • garść listków bazylii
  • pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Udekorować ziarnami słonecznika i bazylią.

Smacznego!

Pasta twarogowa – przepis

  • 200 g twarogu
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem.

Smacznego!

Do przygotowania wszystkich past wykorzystałam Miksturę Olei Cardio do sałatek Dr Gaja, która jest zbiorem nierafinowanych, tłoczonych na zimno olei: lnianego, z wiesiołka, z ostropestu i z pestek dyni. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Aby zachować pełnie właściwości pamiętajcie, aby spożywać ją wyłącznie na zimno : )


Domowe pasty do kanapek

Pasta z makreli przepis

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta twarożkowa

Pasta z fasoli do kanapek

Pasta z wędzonej makreli

Mikstura olei dr Gaja
 

*Wpis powstał przy współpracy z Dr Gaja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 października, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dla matek karmiących, Do kanapek, Konkursy, akcje, eventy, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

18 komentarzy

  1. Eve

    Pycha ja robię fasolową i dodaje jeszcze anchois spróbuj może posmakuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję za inspirację 🙂

  2. Oliwia

    Uwielbiam takie śniadania praktycznie nie jadamy już wedlin bo rzadko mam czas robic a te sklepowe sa jakie sa… za to pasty mniam no i hummus

    1. Marta

      O tak, u nas ciecierzyca w każdej postaci 🙂

  3. Olcia

    Mniam cudowne śniadanie 🙂

  4. Aga

    Super u nas z past głównie humus i domowy paprykarz 🙂

    1. Marta

      Uwielbiam obie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂

  5. Ja też jestem wielką fanką past do kanapek. Ostatnio robiłam ostrą pastę marchewkową. Chętnie podzielę się przepisem -.

    1. Marta

      Brzmi bardzo zachęcająco 🙂

  6. Dulka

    Kanapeczki na kolacje musza byc obowiazkowo wiec pasty jak znalazl, ja robie sama z rybki ale z pomidorami i jajeczna 🙂

    1. Marta

      Twoje wersje brzmią równie apetycznie 🙂

  7. A.P.

    Twarogowa poezja!!! idealna na male brzuszki 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 − 8 =


Top