Kontakt

blog kulinarny

Schab po meksykańsku

Uwielbiam meksykańskie dania, zwłaszcza te jednogarnkowe : ) Przygotowuję je zawsze w dużej ilości, a odgrzewane kolejnego dnia smakują jeszcze lepiej! Tym razem zamiast naszego ulubionego gulaszu przygotowałam schab po meksykańsku i ta wersja jest równie pyszna. W większości użyłam warzyw mrożonych, ale latem lepiej wykorzystać sezonowe. Polecam!!!


Schab po meksykańsku


Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mrożony miks warzyw (450g): czerwona fasola, zielona fasolka, kukurydza, groszek
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Schab umyć, pokroić w małe paski. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i podsmażyć na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Zalać wodą (tak, aby przykryła całość – ok. 2 szklanek) i gotować pod przykryciem 30 minut. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki papryki, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz mrożoną fasolę, fasolkę, kukurydzę, groszek i dusić kolejne 30 minut – do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i pogotować chwilę razem.

Smacznego!


Meksykański schab przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 października, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania obiadowe, Wieprzowina

22 komentarzy

  1. Aga

    Smacznie wygląda też lubię robić obiad z górką ale motywacja inna bo odpada gotowanie kolejnego dnia 🙂

  2. Gosia

    Chętnie zrobię takie coś innego 🙂

  3. Isia

    Wspaniały obiad 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Emi

    Uwielbiam takie “gulaszowe” wynalazki a ze schabem to już w ogóle.

    1. Marta

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  5. Ania

    Będę robić 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  6. N.

    Super obiadek nie miałam mrożonki ale zrobiłam z warzywami w puszce tylko dodałam na sam koniec i krócej mięso prazylam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  7. Można to jeść bez końca

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂

  8. Olusia

    Wyszło pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 8 =


Top