Site icon marta-gotuje.pl

Domowa pizza margherita

Klasyczna pizza znów powróciła do naszych ulubionych. Minął etap, gdy zajadaliśmy się mocno urozmaiconymi pizzami jak kebab, czy z owocami morza i teraz stawiamy na tradycję ; ) Przy okazji sprawdziłam kolejny program w moim wypiekaczu do chleba, jednak dla tych z Was, którzy go nie posiadają podam też przepis na pizzę z piekarnika. Ze względu na oszczędność czasu, zamiast sosu użyłam ponownie koncentratu i sprawdziło się to równie dobrze, jak przy pizzy calzone. Polecam, idealna na bezmięsny, ale syty obiad ; )

 

 


Składniki na 2 duże pizze:

Wszystkie składniki poza koncentratem i serami, wymieszać i wyrobić ciasto. Tutaj możemy wykorzystać maszynę do wypieku chleba, w przeciwnym razie ciasto wyrabiamy ręcznie, bądź mikserem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie koncentrat pomidorowy. Na wierzch posypać starty ser edamski oraz plastry sera mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C przez ok. 15 minut.

Smacznego : )

Exit mobile version