Domowa pizza margherita

Klasyczna pizza znów powróciła do naszych ulubionych. Minął etap, gdy zajadaliśmy się mocno urozmaiconymi pizzami jak kebab, czy z owocami morza i teraz stawiamy na tradycję ; ) Przy okazji sprawdziłam kolejny program w moim wypiekaczu do chleba, jednak dla tych z Was, którzy go nie posiadają podam też przepis na pizzę z piekarnika. Ze względu na oszczędność czasu, zamiast sosu użyłam ponownie koncentratu i sprawdziło się to równie dobrze, jak przy pizzy calzone. Polecam, idealna na bezmięsny, ale syty obiad ; )

 

Pizza margherita

 


Składniki na 2 duże pizze:

  • 330 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 4 szklanki mąki (użyłam specjalnej do pizzy, znalezionej w supermarkecie)
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 kula sera mozzarella
  • 350 g sera edamskiego

Wszystkie składniki poza koncentratem i serami, wymieszać i wyrobić ciasto. Tutaj możemy wykorzystać maszynę do wypieku chleba, w przeciwnym razie ciasto wyrabiamy ręcznie, bądź mikserem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie koncentrat pomidorowy. Na wierzch posypać starty ser edamski oraz plastry sera mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C przez ok. 15 minut.

Smacznego : )

Komentarzy: 16

  1. Amela
    9 września 2011 / 21:50

    Wow, wyglada powalająco. Czy dobrze tam dostrzegam kawałki mozarelli?:) Planuje zrobic pizze na dnaich, wiec na pewno wykrozystam przepis!

  2. Marta
    Autor
    9 września 2011 / 21:59

    Tak zgadza się, wystarczy kilka plastrów mozarelli, a pizza nabiera pysznego smaku ; ) Daj znać, czy pizza smakowała, pozdrawiam!

  3. eMMa
    9 września 2011 / 23:45

    Wygląda nieziemsko, aż zgłodniałam, a miałam nie objadać się w nocy!

  4. Mago_66
    10 września 2011 / 16:23

    Pizza w piecu, pieknie pachnie:)))

  5. Marta
    Autor
    10 września 2011 / 16:33

    Życzę smacznego! 🙂

  6. Mary
    12 września 2011 / 11:13

    Ja dziś też spróbuję swoich sił w robieniu pizzy 🙂 a jutro kapuśniaczek:)
    Chciałam nadmienić że doszłam do perfekcji w szarlotce, czwarta wyszła najlepsza:)

  7. Marta
    Autor
    12 września 2011 / 14:21

    Mary – gratuluję! uwielbiam tą szarlotkę mmmm:)

  8. Mary
    12 września 2011 / 19:09

    Czemu jest *2 łyżeczki soli
    *4 łyżki soli ?

  9. Marta
    Autor
    12 września 2011 / 19:20

    Wkradł się jakiś błąd, chyba zaczynałam pisać o cukrze, a później cofnęłam się do soli… już poprawione:) dzięki za wskazówkę!:)

  10. Mary
    12 września 2011 / 19:29

    ufff….na szczęście że dodałam 2 łyżeczki soli a nie 4 łyżki 😀

  11. Irek
    3 października 2011 / 16:38

    Zaraziłem ostatnio tatę robieniem pizzy w domu, mam ją kilka razy w miesiącu albo i częściej. Możesz polecić jakiś ser, który najbardziej nadaje się do każdego rodzaju pizzy? Czy mozzarella jest uniwersalna? Przypieka się tak fajnie nawet jeśli nie mamy profesjonalnego pieca do wypieku pizzy?

    • Marta
      Autor
      3 października 2011 / 17:31

      Bardzo lubię mozzarellę do każdej pizzy, sama tez nie mam pieca, ale nie ma żadnego problemu, żeby mimo to uzyskać super efekt:) Poza mozzarellą dokładam przeważnie edam lub np. parmezan. Pozdrawiam 🙂

  12. marghe
    16 listopada 2012 / 2:18

    Moja sugestia:
    pominąć mleko
    zamiast oleju użyć oliwy
    zamiast koncentratu sięgnąć po przecier
    pominąć ser żółty, mozzarella wystarczy

    Wtedy pizza będzie naprawdę włoska

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2012 / 12:42

      Dziękuję za rady! brzmi smakowicie, więc następnym razem wypróbuję 😀

  13. goodpizza
    10 lutego 2016 / 11:04

    jak dla mnie to ciasto jest trochę za grube ale co kto lubi 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2016 / 12:47

      Dokładnie, rzecz gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 + 30 =