Kontakt

blog kulinarny

Domowa pizza margherita

Klasyczna pizza znów powróciła do naszych ulubionych. Minął etap, gdy zajadaliśmy się mocno urozmaiconymi pizzami jak kebab, czy z owocami morza i teraz stawiamy na tradycję ; ) Przy okazji sprawdziłam kolejny program w moim wypiekaczu do chleba, jednak dla tych z Was, którzy go nie posiadają podam też przepis na pizzę z piekarnika. Ze względu na oszczędność czasu, zamiast sosu użyłam ponownie koncentratu i sprawdziło się to równie dobrze, jak przy pizzy calzone. Polecam, idealna na bezmięsny, ale syty obiad ; )

 

Pizza margherita

 


Składniki na 2 duże pizze:

  • 330 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 4 szklanki mąki (użyłam specjalnej do pizzy, znalezionej w supermarkecie)
  • 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 1 kula sera mozzarella
  • 350 g sera edamskiego

Wszystkie składniki poza koncentratem i serami, wymieszać i wyrobić ciasto. Tutaj możemy wykorzystać maszynę do wypieku chleba, w przeciwnym razie ciasto wyrabiamy ręcznie, bądź mikserem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na nie koncentrat pomidorowy. Na wierzch posypać starty ser edamski oraz plastry sera mozzarella. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 C przez ok. 15 minut.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 września, 2011
Kategorie: Dania obiadowe, Kuchnia włoska

16 komentarzy

  1. Amela

    Wow, wyglada powalająco. Czy dobrze tam dostrzegam kawałki mozarelli?:) Planuje zrobic pizze na dnaich, wiec na pewno wykrozystam przepis!

  2. Marta

    Tak zgadza się, wystarczy kilka plastrów mozarelli, a pizza nabiera pysznego smaku ; ) Daj znać, czy pizza smakowała, pozdrawiam!

  3. eMMa

    Wygląda nieziemsko, aż zgłodniałam, a miałam nie objadać się w nocy!

  4. Mago_66

    Pizza w piecu, pieknie pachnie:)))

  5. Marta

    Życzę smacznego! 🙂

  6. Mary

    Ja dziś też spróbuję swoich sił w robieniu pizzy 🙂 a jutro kapuśniaczek:)
    Chciałam nadmienić że doszłam do perfekcji w szarlotce, czwarta wyszła najlepsza:)

  7. Mary – gratuluję! uwielbiam tą szarlotkę mmmm:)

  8. Mary

    Czemu jest *2 łyżeczki soli
    *4 łyżki soli ?

  9. Marta

    Wkradł się jakiś błąd, chyba zaczynałam pisać o cukrze, a później cofnęłam się do soli… już poprawione:) dzięki za wskazówkę!:)

  10. Mary

    ufff….na szczęście że dodałam 2 łyżeczki soli a nie 4 łyżki 😀

  11. Irek

    Zaraziłem ostatnio tatę robieniem pizzy w domu, mam ją kilka razy w miesiącu albo i częściej. Możesz polecić jakiś ser, który najbardziej nadaje się do każdego rodzaju pizzy? Czy mozzarella jest uniwersalna? Przypieka się tak fajnie nawet jeśli nie mamy profesjonalnego pieca do wypieku pizzy?

    1. Marta

      Bardzo lubię mozzarellę do każdej pizzy, sama tez nie mam pieca, ale nie ma żadnego problemu, żeby mimo to uzyskać super efekt:) Poza mozzarellą dokładam przeważnie edam lub np. parmezan. Pozdrawiam 🙂

  12. marghe

    Moja sugestia:
    pominąć mleko
    zamiast oleju użyć oliwy
    zamiast koncentratu sięgnąć po przecier
    pominąć ser żółty, mozzarella wystarczy

    Wtedy pizza będzie naprawdę włoska

    1. Marta

      Dziękuję za rady! brzmi smakowicie, więc następnym razem wypróbuję 😀

  13. goodpizza

    jak dla mnie to ciasto jest trochę za grube ale co kto lubi 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, rzecz gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top