Kontakt

blog kulinarny

Kapuśniak na boczku

Bardzo długo zabierałam się do przygotowania tej zupy. Zdecydowałam się na przepis z brulionu z przepisami, ponieważ zauważyłam, że zupa nie jest na bazie tradycyjnego rosołku, tylko boczku! Bardzo się cieszę, że tak mnie to zachęciło, ponieważ wyszłam z tej próby zwycięsko i T. był bardzo zadowolony, choć za kapuśniakiem nie przepada ; ) Od teraz do repertuaru zup, który składał się tylko z pomidorówki możemy dołączyć ten przepis i mam nadzieję, że w najbliższym czasie odważę się przygotować ogórkową…: )

PS. Odnośnie konkursu, bardzo proszę Hanię o podesłanie danych do wysyłki, ponieważ muszę przesłać komplet danych do organizatora. Proszę o kontakt do dnia 11 września do godz. 22 lub nagrodę otrzyma inny uczestnik ; (


Kapuśniak
Składniki :

  • 400 g  kiszonej kapusty
  • 450 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • kilka ziarenek pieprzu, pieprz mielony, ziele angielskie (3 szt.), 2 liście laurowe, sól
  • oliwa do podsmażenia
  • ewentualnie 1/2 łyżki mąki

Boczek pokroić w drobną kostkę i wytopić na suchej teflonowej patelni. Kapustę dobrze opłukać, zalać w garnku 1,5 – 2 l wody. Dodać pieprz w kulkach, ziele angielskie, liście laurowe oraz gotowy boczek. Zagotować i zmniejszyć ogień, po czym gotować jakieś 15-20 min. W tym czasie obrać i pokroić w większą kostkę ziemniaki, przełożyć je do garnka z zupą i gotować razem do miękkości ziemniaków i kapusty. Cebulę poszatkować w kosteczkę i podsmażyć do miękkości na oliwie. Przełożyć do zupy lub jeśli jest taka potrzeba dołożyć mąkę i zrobić zasmażkę, a później wymieszać z zupą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 września, 2011
Kategorie: Dania obiadowe, Zupy

10 komentarzy

  1. Oj, ale mi narobiłaś smaka tą zupką. Zjadłabym sobie chętnie miseczkę takiego kapuśniaku 🙂

  2. Maniek_60

    Kapuśniak na bockzu, pycha!!!!!!!!

  3. michał_92

    Zazdroszcze Twojemu mężowi, że ma takie pysznośći ciągle do jedzenia. Żeby mi tak ktoś gotował! Eh!

  4. Nina_97

    Nigdy się nie poważyłam na zupę. Wydaje mi się to b. trudne. Może teraz spróbuję, bo kapuśniak uwielbiam:)

  5. Mary

    a ten wytopiony boczek dajemy już na samym końcu?

  6. Mary

    o masz jednak gorączka przysłoniła mi oczy, of course że widzę kiedy ten boczuś 🙂

  7. apetycznie wygląda:) ja również zup nie gotuję, jedyny wyjątek serowa z grzankami lub groszkiem ptysiowym:)

  8. marta

    Dzis będzie u mnie dzieki

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top