Bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z cukinią na pewno podbiją Wasze serca ; ) Idealnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, czy w formie śniadania. Smakują wyśmienicie w towarzystwie twarożku, łososia i jogurtowego sosu. Polecam!
Składniki (ok. 10 placuszków):
- 1 cukinia
- 1/2 pęczka koperku
- 1 jajko (używam wielkości L)
- 3/4 szklanki mleka
- 35 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek posiekać. Jajko roztrzepać, dodać mleko, roztopione masło, cukinię i koperek, dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Ponownie wymieszać, smażyć na rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.
Smacznego : )