Site icon marta-gotuje.pl

Placuszki z cukinią

Bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu placuszki z cukinią na pewno podbiją Wasze serca ; ) Idealnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, czy w formie śniadania. Smakują wyśmienicie w towarzystwie twarożku, łososia i jogurtowego sosu. Polecam!


Składniki (ok. 10 placuszków):

  • 1 cukinia
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 jajko (używam wielkości L)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 35 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek posiekać. Jajko roztrzepać, dodać mleko, roztopione masło, cukinię i koperek, dokładnie wymieszać. Dodać do przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Ponownie wymieszać, smażyć na rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

Smacznego : )

 

Exit mobile version