Być może część z Was wie, że bardzo lubię biegać : ) Oczywiście wiąże się to z tym, że uwielbiam jeść i po biegu czuję się usprawiedliwiona serwując sobie królewskie śniadanie choćby w postaci omleta na słodko z malinami : ) Omlet z piekarnika przygotowuje się błyskawicznie, a czas pieczenia go w piekarniku możemy idealnie wykorzystać na szybki prysznic. Smakuje praktycznie jak ciasto, więc sprawdzi się również w roli zdrowego deseru. Polecam!!!
Przepis na omlet :
Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
- 3 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 30 g mąki orkiszowej (pełnoziarnistej)
- 20 g mąki kokosowej
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 100 g jogurtu naturalnego
- owoce do dekoracji np. maliny
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać syrop klonowy i żółtka, zmiksować do połączenia. Dodać mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i jogurt naturalny. Wymieszać na niskich obrotach miksera (można również wymieszać łyżką). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć maliny i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut.
Smacznego!