Site icon marta-gotuje.pl

Rolada serowa z mięsem mielonym i ajvarem

Rolada serowa to idealne danie, do podania na rodzinnej imprezie, czy spotkaniu ze znajomymi. Bardzo efektowna, prosta do zrobienia i pyszna. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Niepowtarzalny smak gwarantuje dodatek Ajvaru ostrego Podravka, który świetnie pasuje nie tylko do mięs, czy w formie dipu ale również do makaronów i potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Potrafi wzbogacić każde, nawet proste danie, więc warto mieć go w swojej spiżarni. Ajvar Podravka został przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury i ma świetny skład – nie zawiera konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków. Polecam!!!

Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):

Jajka wymieszać z jogurtem. Dodać ser, starty na grubych oczkach tarki, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Odwrócić spodem do góry i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Przy brzegach można pomóc sobie nożem.

Składniki na nadzienie:

Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć równomiernie na upieczony serowy spód, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego miejsca wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi. Zwinąć roladę w stronę wolnego brzegu. Całość zawinąć w papier do pieczenia, przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 40 minut. Pokroić w plastry i podawać z Ajvarem ostrym Podravka.

Smacznego!

Ajvar Podravka jest dostępny w wersji łagodnej i ostrej. Ostatnio na rynku pojawiły się również super nowości:

Ajvar Podravka z cebulką, Ajvar Podravka BBQ oraz Ajvar Podravka z sosem chrzanowym. Dla każdego coś dobrego : ) Polecam!

*Wpis powstał przy współpracy z marką Podravka

Exit mobile version