Jedna z najprostszych, ale i najsmaczniejszych sałatek, idealna na cieplejsze dni ; ) Caprese ma być odzwierciedleniem włoskiej flagi, więc jest to obowiązkowa pozycja dla miłośników włoskiej kuchni ; ) Moja ulubiona wersja z dodatkiem bazyliowego pesto, choć spotkałam się również z dodatkiem oregano, czosnku lub cebuli ; ) Polecam!
Składniki:
- 1 kula mozzarelli (125g)
- 2 pomidory
- świeża bazylia (około 2 garście listków)
- świeżo zmielony pieprz i sól
- 15-20 ml oliwy z oliwek
Ser mozzarella oraz umyte pomidory kroimy w plastry. Układamy na przemian na talerzu i dekorujemy listkami bazylii. Pozostałą bazylię drobno siekamy nożem lub blenderem, dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek. Tak przygotowanym pesto polewamy plastry mozzarelli. Tuż przed podaniem doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Smacznego : )