Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc pora zaplanować wigilijne menu : ) U nas na pewno nie zabraknie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Bezowa pianka i kakaowa kruszonka dopełniają pysznego efektu. Polecam!!
- 5 żółtek ( z jajek wielkości L)
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zimne masło pokrojone w małe kawałki oraz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Podzielić na dwie równe części i owinięte folią spożywczą schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 20 minut. Po tym czasie jedną z nich zetrzeć na grubych oczkach tarki na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut, przestudzić.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka (wielkość L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 g śmietanki kremówki 30 %
- 100 g śmietany 18 % (można zastąpić kremówką)
- 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Twaróg zmielić co najmniej dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (850 ml)
- 5 białek (z jajek wielkości L)
- 1 szklanka cukru
Na przestudzony spód wylać masę serową, ułożyć dokładnie odcedzone, osuszone na papierowym ręczniku i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Lśniącą pianę przełożyć na brzoskwinie i delikatnie, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Na bezę zetrzeć pozostałą część kakaowego ciasta (na dużych oczkach tarki). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez 60 minut. Po tym czasie delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego!